Sada je: čet vel 20, 2020 10:14.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 393 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 20  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Pisma Vjekoslava Maksa Luburića - generala Drinjanina
PostPostano: čet lis 25, 2012 08:58 
Offline
Site Admin

Pridružen/a: čet ruj 27, 2012 11:12
Postovi: 241
INAČE ĆE NAS STJERATI U ZAGORJE I NA OTOKE

DRINAPRESS
Apartado 1523, VALENCIJA - Espana

general Drinjanin,
27.I.1966.

Dragi Miljenko !

Primio sam članak, primio sam paket sa knjigama, atlasom, i vidim, da ćemo dati PRVI PUTA U HRVATSKOJ POVJESTI, jednu verziju u pogledu sandžaka. Imam s Tvojim člankom i poslatim materijalom, dosta, uz to nešto džamija, islamskih pisaca itd. Vi to ostavljate za budućnost. Jednom će se i o tome govoriti, ako ne za drugo, a ono za cijenkanje sa Srbima, nagadjanje sa Crnogorcima, ali pak za plan vezanja našega geopolitičkog prostora sa Crnom Gorom, Albanijom, Macedonijom. Jednom će i nama vakat doći. Zadovoljan sam.
Hvala ti na trudu i znam da dolazi i nova epoka mladih i modernih hrvatski povjestničara s Tobom na čelu, koji si znao postaviti teorije. Ostalo je potanje vremena, sreće, snage i dalekovidnosti. Sve od Irana do obnove Tomislavove snage. To je jedna misija, koja je jedina, uz dobru politiku, kame, (kamena ili bajunete, nije najjasnije, mo), privredu i td. u službi HRVATSKE DRŽAVNE IDEJE, nasuprot srpskoj misiji i srpskom Dušanovu Carstvu. Tomislavovo Carstvo, makar i republičko, nasuprot vlaškom. Inače će nas tjerati i stjerati u Zagorje i otoke. Ja ću na kraju nešto napisati i poslati Tebi na uvid. Škakljivo je.

Nego u pogledu Enciklopedije. U njoj osim Sandžaka ima i Crna Gora, BRIGADE, Četnici, Dalmacija. To je blago (zahvaljujući poduzeću LIBRERIE HACHETTE gdje smo dr. Peranić i ja radili i sve naručivali što nam je trebalo. Izvor zlata vrijedan bio, mo), koje trebam.
Molim te poduzmi korake najhitnije i nabavi taj broj i daj odakle si posudio, i nabavi mi DRUGE IZAŠLE, i koštalo što bilo, ja ću ti to posebno nadoknaditi. Odmah učini, da imaš vremena časno riješiti stvar, reci šta bilo, i vrati novu njima. Stvar Atlasa nije toliko važna, i kad izvadimo što trebamo vratiti ću. Imam dobro spremljeno ono što si mi ranije slao o Boki. Da ti pošaljem, ili kad dodješ, na zimovanje ili ljetovanje. Lijepo je sačuvano.

Jedna novost: Husnija je u Parizu, ali ne znam da li ćete posjetiti. Otišao je, jer veli, da je dobio "jednu ponudu" za rad, za njega, gospodju i kćerku. Kćer je napustila studij, vratila se ovdje, a meni nisu ništa rekli. Husnija mi je tražio dva dana da to "vidi", ali nije se vratio i već je deset dana. Medjutim, izgleda da bi moglo biti da je to u vezi sa Nikolićem, s kojim je, možda, uglavio dok je tu bio, a ovaj (Nikolić, mo) kako mi vele ipak odlazi u Pariz, i da osim revije pokreće JEDNU POLITIČKU NOVINU U SLUŽBI SMIDTA PAVELIĆA I NEOJUGOSLAVENA.

(Dr. Ante (Smith) Pavelić je sin Dra. Ante (zubara) Pavelića koji je skupa sa Dr. Antom Trumbićem, Franjom Supilom i Ivanom Meštrovićem stvarao 1915 godine Jugoslavenski Narodni Odbor, JNO. Ovaj neojugoslaven Dr Ante (Smidt) Pavelić o kojem general govori u ovom pismu je za sebe uzeo ženino djevojačko prezime "Smith" kako bi se razlikovao i što dalje udaljio od Poglavnika Dra. Ante Pavelića, za kojega je on često puta pisao nepovoljnije nego mnogi Srbi ili Titini Jugoslaveni, mo).

Tako to izgleda, i moglo bi biti iznenadjenja. Previše traje emigracija, i nije li to "šta drugo"? Neznam. Husnija ne voli raditi, on bi htio namjestiti kćer i ženu, ali će biti šta odluči kćer sa pretenzijama princeze. Husnijina žena je sestrična ili nešto slično od Nikolićeve žene.

Vratio se u Pariz Derviš Šehović i najavio svoju adresu. On je u službi onoga tko plati ručak. Mizerija. Prema Enveru pao je, sasma, Varoš i drugovi ga izkoristili, Židovi ga probali, Francuzi ga odbacili, i - svemu u svemu, mizerija. kome bi i mogao biti ozbiljan suradnik. To je obično njuškalo, bez inteligencije, pa makar bi mogao voditi "inteligenciju". On će opet pokušati "tući žicu", petljati, lagati, ali više mu nitko ne vjeruje.

Poslao sam Ti novinu OBRANU avionski. Izostavio sam ono o PAPI, jer je Danica (tjednik, kojeg su izdavali hrvatski franjevci u Chicagu, mo) javila i sada i Cecelja u Vjesniku. (Vilim Cecelja, hrvatski svećenik u Austriji i navodno Poglavnikov ispovjednik. Izdavao privremenik Hrvatski Vjesnik, mo), DA JE PAPA GOVORIO O STEPINCU, HRVATSKOJ, itd. - ali je izostavio OSERVATORE ROMANO, a to je opet drugo.
Posebno ovdje bi nas odmah tužili, a uživamo baš zaštitu tih krugova. Nu ja ću donijeti stvar pametno, reći, da jedni vele ovo, drugi ovo, itd. pa opet iznijeti i više. Samo bez aluzija na PAPU, nego "rimske krugove" itd. Pogledaj stvar. pošalji više radova, jer nemam vremena sredjivati. Napiši rastavljeno, da može ići u linotyp bez prepisivanja. Dosada mi je Husnija u tom pomagao, ali sad moram sve, (sve za našu Hrvatsku dragi naš generale, tebi ništa nije bilo teško, mo), a imam tri knjige, vježbovnike, pravilnike itd. za prevesti. Pošalji manjih i večih nota, bilježaka, mišljenja, za uokviriti, ali uvjek da bude za linotyp, rastavljeno itd. Budi dobar.

Sada radim na trećoj knjizi generala Diaza (španjolski general Diaz de Villegas je napisao nekoliko knjiga o ratu. General Drinjanin je preveo dvije i izdao 1965., (1) GRADJANSKI RATOVI I REVOLUCIJE i (2) REVOLUCIONARNI RAT. Sada prevodi treću knjigu (3) NAPADAJ I OBRANA koja je tiskana 1966. Također general Drinjanin je preveo i četvrtu knjigu generala Diaz de Villegas POLITIČKI RAT koju je izdao 1968., mo), ali imam za 2 Drine dosta materijala slivena i ići će brzo.

Odpada da bi Husnije napravio nešta iz Ćelebije. Pokušao sam, nu on je to čitao pet mjeseci, nijedne note nije napravio, a u uredu dva tjedna, razgledao. On je strašna lijenčina. Svi ti pjesnici su takovi, ili barem većina. Eto Enver: pjesnik, ali pjesnik van ureda i radin, brz, moderan, stvaran, i smije iz bohema. To je prošlo kao i Baščaršija, i kako prolaze "literalne kafane". Mi smo Husniju zvali "Hrvatska Literalna Kafana" tj. hrv. lit. kafedžijom".
Godinu dana ima kod sebe pjesme Kordićeve (Lucijan Kordić, Grljevići kod Ljubuškog 1914, Široki Brijeg 1993., hercegovački franjevac i pjesnik, mo) i nije bio kadar napisati, a na svojim pjesmama je utrošio dva mjeseca, dva plaćena mjeseca u uredu. Nije mi ništa žao, iako ne mislim nikoga dovoditi. Dosta mi je. Ali ako mi ti i Enver pomognete, mogu ići napried.

Vidim da mi Atlase ostavljaš. Dobro. Nastoj riješiti stvar sa Enciklopedijom. Ako treba platiti u dolarima, poslat ću ti. Nabavi mi ju cijelu, jer mi svaki čas treba, a znaš da mi fali ona kultura, koju se samo može naučiti u sveučilištu i višoj gimnaziji, ili nadomjestiti s donorom enciklopedijom.

O legionarskim divizijama imam nešto. Nije hitno. Trebam ono o AZEVU I REVOLUCIONARNOJ INFANTILNOSTI. (Vidi Obranu br. 37-38 1966., mo).

Enver je zasukao rukave i okupio Radni Skup u Argentini. O tom posebno. Kad sam mu govorio da bi ostao godinu dana ovdje, nije odbio, nego samo rekao: a od čega ću živjeti. Trebao bi ga kao komad kruha. Jak je u svakom pogledu, i posebno na peru, brz. Majka mu je zagrebčanka, on zagrebčanin, radik alan, i diskretan.
Pokušali bi nešto komercijalno. Bumo vidili. Kad bi dobio na lutriji, poslao bi mu odmah radiogram: traži neplaćeni dopust godinu dana i dolazi. Dao sam mu posebne misije. O tome isto posebno.

Ako mogneš izvaditi šta iz Ćelebije, dobro. Pisao sam Mandiću fra Dominiku o ovom izdanju i rekao da mu ga možeš nabaviti, veli da ga ima i da je na mnogo mjesta OSLABLJEN U HRVATSKOM DUHU. Nastojat ću dobiti jedno mdžarsko izdanje, koje sam nekada i čitao.

Stavit ću na prvu stranicu, portada, sliku, jer nemam ništa pametnijega. Ostalo dobro, imam dvije bosanke, u mehmediji i fesu, i dosta drugih. Već je sve spremljeno, jedino mi nedostaje vremena da sredim.

Reci mi jeli ti dosta 50 OBRANA, koje šaljem, (ja sam ih prodavao. Nekada nije bilo dosta ni 100 komada, a nekada ostane od 50. Zavisi kako su ljudi raspoloženi i koliko ih je došlo na misu. Uvijek su jedni te isti kupovali. To ja znam, jer mi se često puta dogodilo da sam nekima dao novinu a oni da nisu imali usitnu, te da će mi dati idućeg puta. Često taj "idući put" nije došao, te sam morao platiti razliku svakog puta, mo), te dali trebaš još knjiga Diaz, Drina itd., pa ću ti poslati, jer imam u zalihi. Može ti poslužiti.

Naručio sam NOVE MATRICE SA IZVORNIM HRVATSKIM SLOVIMA, i sa "Đ""đ", pa ćemo početi fabricirati "domovinske letke" autentične. (radi se o letcima koje je tiskao DRINAPRES a zbilja su izgledali kao da su se tiskani u domovini, mo). Neću te matrice za drugo ništa upotrebljavati, nezna nitko osim Tebe i Envera.

Pljunuti ćemo vlasima u juhu. Mnogi hrvatski komunisti gledaju na emigraciju, ali šta možeš sa tim idijotima. Pukovnik Štir mi je poslao jedno "otvoreno pismo " i sjebati će Hefera kao Panto Babu. (Puk. Štir je napisao jednu knjižicu 0d 38 stranica koju je naslovio "Otvoreno pismo Dru. Stjepanu Hefferu" koje završava sa: Vaš mještanin i "kumaš" I. Štir., mo). Dosta smo ga čekali. Inače tamo u buenos Airesu luda kuća. Dobivam na tisuće pisama od Dalmatinaca, naravno ima i Udbe ali ima i patriota kakav je bio HEBRANG.
I sada: uzmi kao zadaću br. 1. nabaviti mi materijal o procesu i smrti HEBRANGA. Bili su mi obećali i zapelo negdje na cenzuri. Trebam to kao oči u glavi. Rukoljub gdji, pusicu bebi, a Tebe grli odani Ti

general Drinjanin.

ps. (rukom napisano: urgente, što znači hitno, mo)

Bio sam počeo sredjivati već složeni materijal za razne Drine, pa sam počeo s Tvojim člancima o Hrv. Kralj. kući. Mislim da si mi bio pisao, da bi ovaj članak unišao kao PREDGOVOR, ili I. Dio članka o HRVATSKOM SANDŽAKU, pa mi odmah javi, da li si tako mislio. U tom bi slučaju trebalo biti naslov:

HRVATSTVO SANDŽAKA

uvod

PRVI DIO: prijašnji članak sa teorijom SURBIJE itd.

DRUGI DIO: članak o Sandžaku sa svojim podnaslovom etc.

Ili pak onaj članak je posebna stvar i mogli bi ostaviti za drugu DRINU, a staviti ovaj uvodnik o Sandžaku što si mi ga sada poslao. U koliko se stvari ponavljaju, skupa spadaju, ili ne, ti ćeš bolje znati. Javiti mi to odmah, dotle ću stati s tim.

Bog !

Napomena:
Možda se je moglo iz izloženih pisama primjetiti razlika sadržaja pisama koja je general pisao Radnim Skupovima po Canadi i USA i drugdje, i sadržaja pisama koja je pisao dru. Miljenki Dabi Peraniću.


Prijavi post
Vrh
 Profil Pošalji e-mail  
Citiraj (i odgovori)  
 Naslov: Pisma Vjekoslava Maksa Luburića - generala Drinjanina
PostPostano: čet lis 25, 2012 09:00 
Offline
Site Admin

Pridružen/a: čet ruj 27, 2012 11:12
Postovi: 241
RADIJE SE PROGLASITI KINEZOM NEGO SLAVENOM

"DRINA"
Apartado 5014
MADRAID - ESPANA
uredništvo i Uprava Madrid, 19.I.1963.


general Drinjanin

G.Dr. M. Dabo Perannić
PARIS

Dragi brate !

Kako ste mogli vidjeti iz poslatih pisama mi smo stavili u pogon Vašu želju. Ja ne sumnjam. Uspjeti će (radi se o pokretanju novine na francuskom jeziku !LA CROATIE" koja je uistinu i pokrenuta za nekoliko tjedana, mo). Svi ćemo Vas pomoći, i kako kod nas vlada geslo: vjernost za vjernost, i vjernost do groba, kod nas nema mnogo mudrovanja, sebičnosti, nego vojnički uzmemo pred sebe zadatak i rješavamo. Mi se ponosimo da vas imamo medju nama, i Vi ćete osjetiti isto.

Primio sam upravo ovog časa nove dvije knjižice. (radi se o knjižicama REGUNUM CHROATORUM (626-925) koje je Docteur de l'Univirsite de Paris Miljenko Dabo peranić napisao i tiskao u Parizu 1962 god., mo). impresionirali su me klišeji sa tropletom, jer sam nedavno čitao iz pera "pametna" čovjeka, da sve pa i troplet imamo zahvaliti Rimu. Ako je i stigao via Roma, što nije, Vi dokazujete, da potiče od tamo odakle i mi. Za Vas je to uspjeh studija, za sve nas politički kapital. Sve što nije srpsko, a oni toga nemaju, to je pozetivno. Radije bi nas dao proglasiti Kinezima nego Slavenima, slavo serbima i sličnima. Hrvatska će Vam odati priznanje.

Vjerujem da će Vaš članak u "DRINI" biti senzacionalan. U novom broju "OBRANE" pisati ćemo o knjižicama.

Da li su svi ti klišeji Vaše vlasništvo?

Preko Dra. Muftića treba stupiti u dodir sa kakvim muslimanskim stručnjacima iz Irana. On će Vam se javiti. Pa nastojte u tom ptavcu. Može se i na tom polju mnogo postići. Muslimanima će biti neobično drago. Ja opet proživljavam isto, kako dada sam u Mađardskoj našao o Turanskoj (Iran) kulturi i o teorijama o našem i madžarskom porieklu od tamo. Sve, sve što nije prokleto slavosrvsko! Kada mognemo, a vjerujem, da će to biti moguće, preko prijatelja koje imamo svugdje (Braća Muslimani") nastojat ćemo poslati Vas u Perziju. Možda od tamo donesete definitivni dokumenata.

Ne, nebojte se, neće Vas "osunetiti". Vi ste otočanin, pa neznam da li Vam je poznato šta je to? Kod nas u krajevima gdje živimo skupa muslimani i katolici zbijamo šale iz toga, jedni i drugi, ali nisam siguran kada se radi o našim ljudima iz čisto "kaurskih pokrajina".

Ja Vam još jednom čestitam i ponavljam sve što sam Vam rekao, Vama i prijateljima o Vašem planu. Napried, niste sami! Samo još jednom Vam stavljam na srdce, da ne pravite "Odbor" jer će Vas izgristi. Vi osobno, i napried uz pomoć ostalih. Ili - ili !

Mi Vas svi pozdravljamo, odani Vam general Drinjanin.

Napomena:
Uz ovo pismo je prikopčana je još jedna stranica "švrakopisom" pisana, tj. rukom i olovkom. Kako je kopija vrlo je nečitljiva. Morati ću tu stranicu pročitati toliko puta koliko bude potrebno da sve u potpunosti razumijem. To će biti ubrzo, jer ova stranica je, reklo bi se, sastavni dio ovog pisma. Hvala na razumjevanju. Otporaš.


Prijavi post
Vrh
 Profil Pošalji e-mail  
Citiraj (i odgovori)  
 Naslov: Pisma Vjekoslava Maksa Luburića - generala Drinjanina
PostPostano: čet lis 25, 2012 09:02 
Offline
Site Admin

Pridružen/a: čet ruj 27, 2012 11:12
Postovi: 241
SVE SE TREBA PREISPITATI U NAŠOJ POVJESTI

Dragi brate Miljenko!

Prilažem Ti mape s molbom da ih iskoristiš, pregledaš i vratiš, ako pak misliš, da je potrebno napraviti drugu, ili daj - ispravku uz ovu. sve se treba preispitati u našoj povjesti i podrediti novim kriterijama i novim podatcima.

Ovamo je stigao fratar Ivandić ili nešto slično. Inače Vrančićevac, (Dr. Vjekoslav Vrančić je predsjednik Reorganizacije HOP-a, dakle drugog krila HOP-a, jer se je HOP podvojio i razdvojio, negdje odmah poslije Poglavnikove smrti, od jednog postala su dva. Prvi, Poglavnikov HOP kojemu je bio predsjednik Dr. stjepan Heffer i drugi reorganizacija HOP-a, mo), koji Tebe pozna. Kad zapne s parama onda ćemo tiskati ovdje i " La Croatie ". neće doživjeti sudbinu drugih listova. Tvoj rad će imati kontinuitet, a to je (od, mo) prvobitne važnosti.

Ako vlč. Fržop dobije stroj, (ovdje se radi o tiskari "Alojzije Stepinac", o kojoj smo posali u prijašnjim pismima, mo), a ja u to sumnjam (7.000 dolara ne posjeduje se lako) nešto će koristi biti za Hrvatsku. Ti ne kidaj (prekidaj, mo) s njim, pa ćemo viditi.

Još jednom: bez garancije za Kongres (islamske organizacije "BRAĆA MUSLIMANI", Kongres koji se je trebao održati u Jeruzalemu, mo) i točnog datuma nesmije se napraviti posebni broj (novine "La Croatie", mo) o tome, jer ispadamo smješni. Jedan je broj tome posvećen, kao i "Drina" - i odjeka nikakva. Lagati se može dok je to uvjerljivo, ali se nesmije kad je neuvjerljivo. rat tamo divlji i ja ne vjerujem da će do toga doći (do saziva kongresa Braće Muslimana u Jeruzalemu. Koliko je meni poznato do njega nikada nije došlo, mo).

Ustaštvo treba razdjeliti na dvoje: vojnički, ustanova za državu i protiv komunizma, a drugi ustaški nametnuti ideološki pravac radi Njemaca. Šaljem ti jednu staru Drinu i pročitaj članak Štira. Javi se.

Pozdrav. Tvoj

general Drinjanin.


Prijavi post
Vrh
 Profil Pošalji e-mail  
Citiraj (i odgovori)  
 Naslov: Pisma Vjekoslava Maksa Luburića - generala Drinjanina
PostPostano: čet lis 25, 2012 09:03 
Offline
Site Admin

Pridružen/a: čet ruj 27, 2012 11:12
Postovi: 241
GLAVNI STAN ORUŽANIH SNAGA
HRVATSKOG NARODNOG ODPORA


16. studenog 1963.

Bratu....... Mr.Dabo Peranić, Paris.........( točkice su gdje je general stavio rukom napisano ime pošaljitelju ovog pisma, mo)

Dragi brate !

Nagli razvoj dogadjaja u našoj emigraciji i svietu uobće kao i unutar samog Odpora, zahtijeva od nas energičnije i konkretnije podhvate. U tu svrhu za vrieme Božićnih Blagdana održat ćemo ovdje sastanak podrućnih zapovjednika Odpora, na kojem će se učiniti naređeno:

a.) Analizirati dosadašnji rad Odpora i "Drine", te utvrditi dobre i slabe strane dosadašnjeg rada, kako bi se za budućnost odredio što izpravniji put.

b.) Analizirati stanje i spremnost hrvatskih rodoljuba diljem svieta za ozbiljne akcije, te obći odjek rada Odpora i "Drine" medju masama.

c.) Formirati Zapovjedni Skup Odpora i odrediti mu djlokrug rada. Zapovjedni Skup treba biti vrhovno tielo, neka vrst parlamenta, s kojim će se moći izići pred strani sviet i hrvatski narod.

d.) Konkretizirati Odjel Odpora s njihovom Pročelničtvima i odrediti im djelokrug rada.

e.) Posebno riešiti postojeće probleme tiska i dati mu konačne smjernice za budućnost.

f.) Izraditi konkretni plan rada Odpora u duhu vremena (u kojem je i PORUKA IZMIRENJA izišla 1964., mo) i na postojećim činjenicama s tim, da se odmah priedje na njegovu primjenu u praksi.

g.) Konkretni plan rada na vojničkom području.

h.) Anlizirati referate i sugestije onih suradnika, koji ne budu prisutni, te poduzeti na osnovu tih odgovarajuće mjere.

To bi bio dnevni red u biti. Kako od vas mnogi neće moći prisustovati iz bilo kojeg razloga, a činbeni ste u Odporu i povjerenik "Drine", odnosno nalazite se medju masom i znadete njezino mišljenje, to Vas molim, da učinite naredjeno:

1. Da nam što prije pošaljete obširan, izkren i uredno na stroju napisan referat o stanju medju hrvatima Vašeg područja, o učincima rada Odpora i "Drina" na ljude,; o prednostima budućeg rada i u vezi toga Vaše sugestije za sva polja djelovanja.

2. Da u tu svrhu konzultirate Vaše najuže suradnike ili, ako je moguće i širi krug.

3. Da obavezno stvorite radni krug intelektualaca tog područja i o svemu ovome ih konzultirate, da bi se dobilo mišljenje većine, a prema tome realno stanje i realna perspektiva.

4. Da nam pošaljete Vaše sugestije o potrebi buduće strukture Odpora te sugestije o potrebi i načinu djelovanja na svim poljima.

5. Da nam sugerirate sve, što budete smatrali potrebnim.

Svi referati moraju stići ovdje najkasnije do 20 prosinca. Slati preporučenom poštom i na našu redovitu adresu.

Uz srdačne i bratske pozdrave, odani Vam:

general Drinjanin.

Napomena:
Prethodno pismo je bilo bez datuma a prikopčano za ovo pismo. Dakle, moglo bi biti istog datuma. Ovo napominjem zato da bi oni koji se budu zanimali za ova pisma, imaju ideju odakle bi to pismo moglo biti. Hvala.


Prijavi post
Vrh
 Profil Pošalji e-mail  
Citiraj (i odgovori)  
 Naslov: Pisma Vjekoslava Maksa Luburića - generala Drinjanina
PostPostano: čet lis 25, 2012 09:05 
Offline
Site Admin

Pridružen/a: čet ruj 27, 2012 11:12
Postovi: 241
TUŽITI NEKOGA ZA POSJETITI POGLAVNIKOV GROB

general Drinjanin,
23.V.1962.

Br. A. Kršinić,
Usa.

Dragi Ante !

Kada sam zadnji put pisao nisam imao pri ruci Tvoje pismo od 16 travnja 1962., jer smo se selili u konačnu prostoriju tiskare, (Ovo je jako dobro znati. Zašto? zato što su se dionice prodavale za kupnju tiskare DRINAPRESS i sav potrebni materijalo oko tiskare, i zato što se je od te iznajmljene zgrade napravilo glavno središte HRVATSKOG NARODNOG ODPORA, i zato što su mnogi istaknuti Hrvati dolazili tu kod generala, raspravljalo se o Hrvatskoj i kako istu osloboditi, i zato što su tu mnogi prenoćili, i zato što je general početkom 1969 godine nastojao kupiti tu zgradu a Ratko Gagro iz Toronta pokrenuo skciju prikuljanja sredstava da se ta zgrada kupi, i konačno zato što je Udbi uspijelo preko svojih agenata, a specijalno preko "KUMA" Ilije Stanića, koji je na 20 travnja ubio Vjekoslava Maksa Luburića, hrvatskog generala Drinjanina, mo), već radi na stalnom mjestu, gdje ima mogućnosti za razvijanje i eventualnu trgovačku bazu za tiskanje. Pa ću sada upodpuniti odgovor.

Hvala na Uskrsnoj čestitci. Ja nisam ove godine nikome, ama baš nikome, čestitao. Selili smo se, posao kod tvrtke u sezoni, a tiskara daje briga. I kako smo se pokrenuli, to je pisama na kile. Hvala na čestitci, a eto, naknadno i ja Tebi i Tvojima, čestitam Uskrs, i Božić, i rodjendan i imendan, i Svetog Antu i sve skupa !

U pogledu Baćana i pisma i dolara za Drinu. Mi smo bili rekli dva dolara, pa većina digla graju, da se nemože. Pa nekima sam rekao da uzmu normu dolarsku, a gdje se mogne više, ijest dobro, a gdje ne, da znaju, jer ih je bilo, koji su davali po jedan cenat, a pročitali četeri broja, a ima ih, koji su dali u mnogo godina jedan dolar, Ali ih ima, koji su dali i deset za svaki broj. Ima jedna grupa mladića u Kanadi, u čumi, koji rade tamo i koji dobivaju deset brojeva i svaki put i za svaki broj plate 100 dol. tj. deset deset dolara. Tako izadjemo nakraj. Prema tome reci Baćanu to, i niti pritišćemo, niti zahtjevamo, a niti se odričemo, ako ima plemenitijih i sviestnijih, pa plate i za one nemarne, kojih je najviše.

Pišem danas Sušcu, (Janko Sušac iz Sacramenta, glavnog grada Californije, rođak ministra HOS RH, mo), a poslat ću Drinu. Pišem Mariju, tj. "malom Mariu" (Mario Matić, svećenik, živio u to vrijeme u mjestu Pacoima, okolica Los Angelesa, mo), a on se meni nije javio, a ako se ljuti, nek se jebe, jer ne znam njegove adrese.
Pa da nisu ti Hercegovci maniti. Jednom je, prije, poslao svoje ime i ime nekog grada, a bez adrese, pa mu rekli, a on odpisuje, da će i mjesto radi njega postati slavno, jer je on u njem, pa neka ga traže. Valjalo bi mu poslati poštara na magaretu, pa da ga revanjem zove i da mu revanjem odzove.

Pišem i Martinu (Martinu Vidiću, mo) i zahvaliti ću mu se. Neka šalje Andriji (Artukoviću, mo) ako treba i dvih deset brojeva.

U pogledu Hefera i drugova neznam šta bi ti rekao, jer jedno je želiti i on možda želi, ali sve je to puno agenata Udbe, posebno ovdje u Evropi. Ovdje mi je stigao i jedan Vendelinov rodjak, Vasilj, koji je morao kidnuti jer su ga denuncirali službeno od HOP-a da je agent OAS-a (Živko Vasilj kojeg sam poznavao prije pola stoljeća iz Pariza, odakle je početkom 1962. otišao kod generala u carcagente. Vendalin Vasilj je hrvartski franjevac u Chicagu, bio je bojnik HOS NDH, mo), koji je morao kidati jer su ga denuncirali službeno od HOP-a da je agent OAS-a (Organisation Armee Secrete 1961-1963, Francuska Tajna Vojna Organizacija, kojoj je na čelu bio general Raoul Salan a koja se je opirala De Gaulle-u da dadne Alžiru nezavisnost. De Gaulle-ova vlada je progonila simpatizere OAS-a isto kao što Raćanove, Mesićeve i Josipovićeve vlade progone hrvatske Domoljube i sve one koji se ističu državotvornim Hrvatima, mo), samo zato jer je bio u HOP-u a prijatelj je Drine. Evo ga sada kod mene i priča mi čudne stvari. I drugi isto. Pukovnik Batušić mi piče, da su i njega denuncirali da stvara Vojsku, a kako ima prijatelja rekli mu, da je od HOP-a došla denuncija. sve je puno Udbe., i oni imaju glavni glas.
Ne znam kako dugo će se to moći izdržati. Mara i Višnja (Poglavnikova supruga i poglavnikova kćer, mo) su mene tužili španjolskom sudu da sam se slikao sa vitezom (Vitez i pukovnik Ibrahim Pirić Pjanić i general Drinjanin su se slikali na Poglavnikovu grobu, i tom prilikom general Drinjanin je napisao članak u Drini br. 2-3 1962. koja je posvećena Poglavniku: NA GROBU POGLAVNIKA I USTAŠKI MIR NA GROBU POGLAVNIKA, u kojim člancima moli Poglavnika DA MU POVRATI NJEGOV MIR, mo) na grobu Poglavnika bez njene dozvole. pa šta je Poglavnik bio, da ga ta čifutka i danas mrtva hoće izkoristiti kao i živa.

Eto, ali mi ćemo ipak sve učiniti da se rane lieče, jer mislimo na budućnost. pozdrav Tebi i Tvojima, kao i svim prijateljima, odani Ti

general Drinanjin.


Prijavi post
Vrh
 Profil Pošalji e-mail  
Citiraj (i odgovori)  
 Naslov: Pisma Vjekoslava Maksa Luburića - generala Drinjanina
PostPostano: čet lis 25, 2012 09:07 
Offline
Site Admin

Pridružen/a: čet ruj 27, 2012 11:12
Postovi: 241
NOVA GODINA I GENERAL DRINJANIN U SLUŽBI RADA ZA HRVATSKU

general DRINJANIN
1.1.1065.

Gl. Povj. Odpora Kanada,
Cl. Odboru "ERIK LISAK" - Toronto,
Predsjedniku i tajniku Gl. Odbora, Toronto
na znanje Br. Tugomiru. Lima.

Draga braćo !

Medju Vama u Torontu nalazi se br. VJEKOSLAV CECELJA, čija je adresa: 151 Me Roberts Ave, TORONTO 10. Ont. CANADA.

Njega je Vama predstavio br. Tugomir, Zap. Područja "SUD", te je time sve rečeno. Brat "BRANIMIR" (to bi mogao biti Vjekoslav Cecelja, mo) je bio borac za vrijeme rata kod pukovnika Štira, bio je uz nas u prvim danima obnavljanja organizacije, bio je s nama od prvog dana u našij pobuni, vjerno slijedio sve naše staze, izdržao probe i isušnja, i bio u novije doba najagilniji i najpozetivniji suradnik bojnika Tugomira ne samo na svom području, nego i općenito, suradjivao samnom izravno, u novinama, i svakoj akciji koju smo poveli. Agilan, staložan, inteligentan i pošten. Osobno jamčim za svaku udjelbu koju mu se povjeri. Vrstan je administrativac i na Vama je da ga primite kao pravoga brata i dogovorite se za rad u budućnosti.

Siguran sam da ćete ga i inače pomoći u svakom pogledu, jer vjerovatno nezna jezika i trebati će bratske ruke. Ja Vam i zavidjam, jer sam se bavio idejom da ga dovedem k nama, nu nažalost, nisam imao mogućnosti da osiguram materijalnu stranu. On je bio voljan i sretan sam da Odpor ima takvih ljudi. Brat Tugomir ga je uvjek stavljao kao uzor svima. Pukovnik Štir je govorio o njemu samo najbolje i isto mogu i sam reći. Čestitam Vama na novom suradniku, a njemu na okolini, koju nije imao u Montevidu. Neka bude za dobro naše stvari !

Uz naš vojnički pozdrav,

general Drinjanin.

(nadodano rukom, mo) ps. Isti je kod braće Tomića jer se poznaju i jer su mu poslali garanciju, a vjerujem da neće na njega uticati negativno. Ti nastoj namjestiti ga i pomoći. On je dobar. Tvoj Maks.


Prijavi post
Vrh
 Profil Pošalji e-mail  
Citiraj (i odgovori)  
 Naslov: Pisma Vjekoslava Maksa Luburića - generala Drinjanina
PostPostano: čet lis 25, 2012 09:08 
Offline
Site Admin

Pridružen/a: čet ruj 27, 2012 11:12
Postovi: 241
POSRĆATI I PADATI S VJEROM U POBJEDU!

general DRINJANIN
Madrid, 12 prosinca 1965.

Draga Braći !

U prilogu Vam šaljem "ŽENIDBA MUJE GRABOVICE" (To je jedna knjižica od 70 stranica koju je napisao u desetarcu, dakle za gusle, hrvatski pisac i pjesnik Ilija Jurič, rođen u Konjicu 1913 godine. U pjesmi se spominju skoro svi hrvatski istaknuti junaci HOS rata NDH u borabama za očuvanje Hrvatske Države. Knjigu je tiskala DRINAPRESS br. 9. 1965., a uredništvo na kraju knjige je donijelo kratki životopis svih spomenutih junaka u ovoj pjesmi. Životopisi svakog spomenutog u ovoj pjesmu su tako zanimljivi, da je to čudo jedno!, tim više da su životiopisi ovih junaka pisali oni hrvtski borci koji su u dušu poznavali svoje prijatelje i borbene drugove. I ne samo to. Da pisci ovih životopisa nisu to tada napisali, za sigurno mi, današnji i budući hrvatski naraštaji, to ne bi znali, jer se pisci više ne nalaze medju nama živima. Mo) avionski i preporučeno u nadi, da će Vam stići do Božića.
To neka bude moj mali dar za Božić svima Vama, koji ste na jedan ili drugi način doprinijeli, da se nakon teških bura stvar ODPORA pokrenula i još jednom u duhu one naše: da ćemo posrćati, padati i dizati se, i kretati uvijek naprijed, i uvijek naprijed, pa makar to bilo sto puta, s vjerom u konačnu pobjedu - do koje će netko iz ekipe ODPORA stići.
Ja Vam se svima zahvaljujem, s molbom da bi ovu zahvalu, skupa s Božićnim, Novogodišnjim i Bajramskim čestitkama, prenijeli i na sve one, koji su zajedno s Vama u ovim iskušenjima izdržali i pomagali Vas.
Takodjer Vas molim, da bi ove zahvale i čestitke prenijeli i na društva i organizacije, u kojima lokalno sudjelujete, kao i na ostalu braću, jer su Božić i Bajram dani mira i dobre volje.

U isto vrijeme prilažem Vam okružno pismo RADNOG SKUPA Editorijala DRINE i DRINAPRESSA-a, s molbom, da bi uzeli učešća u anketi PROBLEMI HRVATSKE REVOLUCIJE, s duge strane, da bi općenito poradili na suradnji oko širenja nešeg tiska.

Kad smo već kod tiska, stavljamo Vam na srce nekoliko činjenica: Sloboda se neće postići samo širenjem tiska, ali se neće postići, ako ne bude tiska, ako ne pripremimo ljude za borbu i posebno, ako ne pripremimo svijet, da shvati našu pravednu borbu. Samo ignoranti, agenti Udbe ili zagriženi stranačari mogu voditi propagandu protiv našeg tiska koji je konstruktivan i potreban.Što prije riješimo probleme pripreme, lakiše će ići korak dalje. Nemojmo zaboraviti 1945. i Bleiburg: mi smo bili na visini, a svijet o nama nije ništa znao, pa smo unatoč načih 17 Divizija bili poklani kao janjici. To neka bude ujedno odgovor kojega možete dati onima koji vele - što će nama novine, revije i knjige, jer - da je dosta tisuću Ustaša. Godine 1945. u svibnju, imali smo 300.000 Ustaša, a danas vladaju svijetom isti oni, koji su nas 1945. ignorirali.

Zato, braćo, doprinesite Vaše zrno, kao što je to većina Vas dosad učinila, danovu generaciju pripremamo za borbe. To se najprije vrši duhovno, a tomu mogu doprinijeti i ovakove knjige ka " Ženibda Muje Grabovice"; to se može učiniti pomoću povijesnog i odgojnog štiva, kao što su naše jadranske, istarske, bokeljske druge DRINE; a s posebnim uspjehom se to postiže sa stručno-tehničkim štivom, kao što su naši Priručnici i stručni članci općenito.

Isti odgojni i informativni cilj ima "Obrana", kojoj je osiguran stalni izlazak, zahvaljujući svijesti svih Vas. O Vama će takodjer ovisiti kakva će ubuduće biti "Obrana": o Vašoj intelektualnoj suradnji, o Vašem trudu da se " Obrana" rasproda, jer jedan list, koji ne stigne čitaocima - nema misije ni svrhe. Ne može izlaziti jedna novina, koja ne stiže do većeg broja čitataoaca, a to je problem kojeg možete riješiti Vi. Mi smo sa tiskanjem DRINA i knjiga dokazali, prema pismima svih vas, da znamo i hoćemo, a na Vama je da to stigne do onih, kojima je namjenjeno, te konačno - da njihovi prilozi stignu preko Vas k nama. Bez toga zatvorenoga kruga ne može izlaziti nijedna novina, pa ni "Obrana".

Ja bih Vas sve zamolio, da bi nakon pripitka ovog pisma, poraditi na tome i da bi se sa ostalom bračom, i preko Povjerenika i radni Skupova, dogovorili o načinu kako možemo najuspješnije razviti našu djelatnost. Mi ćemo o tome pisati i u "Obrani", a ovaj čas htjeli smo samo podsjetiti Vas u osobnom pismu, a prigodom dolazećih blagdana i svečanosti, kada se mnogi od Vas nadju s braćom Hrvatima.

I još jednom Vam želimo, da u obiteljskoj sreći i hrvatskom društvu provedete ove velike blagdane - Božić i Ramazam, Novu Godinu i Bajram - i da pritom veselju ne zaboravite, da su naši mili i dragi u najcrnjem robstvu, a da većina njih neme ni sreće, ni mira, ni zadovoljastva, a mnogima fali možda i kruha, a skoro svima sloboda.

Uz bratske pozdrave odani Vam

general Drinjanin.


Prijavi post
Vrh
 Profil Pošalji e-mail  
Citiraj (i odgovori)  
 Naslov: Pisma Vjekoslava Maksa Luburića - generala Drinjanina
PostPostano: čet lis 25, 2012 09:09 
Offline
Site Admin

Pridružen/a: čet ruj 27, 2012 11:12
Postovi: 241
ZAHVALNICA BRATU VLADI ŠIMUNCU

general Drinjanin
17.XII.1965.

Bratu VLADI ŠIMUNCU

Glavnom Povjereniku Hrvatskog Narodnog Odpora za Kanadu

Dragi brate !

Na zadnjim zasjedanjima Glavnog Stana raspravljalo se je medju inim i o pitanjima našeg tiska, bez kojega se ne može niti zamisliti niti jedan Pokret i nikakva ozbiljna organizacija. U cijelom ovom preoblemu stvaranja Editorijala DRINE i kasnije tiskarskog poduzaća DRINAPRESS, od prvog dana pa do danas vi ste bili glavno oslonac, najbolji Povjerenik i najuspješniji suradnik. Mogli bi reći, da bez Vas ne bi bilo ovih institucija, ili barem ne bi bilo u ovom razmjeru vremena i u ovom obliku.

Glavni Stan je jednodušno odlučio, da Vam izrazi priznanje i zahvalnost, kao što se je učinilo i sa Središnjicom Kanadsko Hrvatskog Narodnog Odpora u Torontu.

Na prijedlog Prošelnika Radnog Skupa Editorijala DRINA i DRINAPRESS-a, brata Husnije Hrustinovića, Glavni Stan Odpora odlučio je Vama osobno, kao i nekim drugim osobama i institucijama, pokloniti jednu SPOMEN POVELJU na pergaminu, kao jedan znak zahvalnosti i primjerne požrtvovanosti.

Uz naš vojnički pozdrav,

PROČELNIK RADNOG SKUPA PROČELNIK RADNOG SKUPA
GL: STANA: Editoriala DRINA I DRINAPRESS-A:

GENERAL DRINJANIN.


Prijavi post
Vrh
 Profil Pošalji e-mail  
Citiraj (i odgovori)  
 Naslov: Pisma Vjekoslava Maksa Luburića - generala Drinjanina
PostPostano: čet lis 25, 2012 09:09 
Offline
Site Admin

Pridružen/a: čet ruj 27, 2012 11:12
Postovi: 241
CILJ JE HRVATSKA DRŽAVA


HRVATSKI NARODNI ODPOR
Ured Glavnog Stana

Dragi brate i prijatelju !

Evo nas ovdje na zasjedanju Glavnog Stana Hrvatskog Narodnog Odpora sa kojega Vam se u ime svoje kao i ostalih prisutnih javljamo. Do sada su zaključene mnoge mjere, koje će reaktivirati ne samo stvar Odpora, nego i hrvatske stvari uopće, a o čemu ćemo s vremenom javiti svim našim povjerenicima, bilo putem "OBRANE", bilo putem pisama ili izravnih kontakta.

Jedno od glavnih pitanja koje je uzeto na razmatranje na zasjedanjima Glavnog Stana bio je osnutak i stvaranje dioničkih radnih ekipa, koje će voditi akciju na VANJSKOM FRONTU, dok će unutarnjiili REVOLUCIONARNI FRONT djelovati ogradjeno od prvog. Na taj način, stvoriti će se dvije udarne linije. VANJSKA, koja će propagirati kako stvar ODPOR, tako i hrvatske stvari općenito pres stranim faktorima. a zašto će biti potrebita brza suradnja i mobilizacija svih predstavništva Odpora i Drine u svijetu, čija je dužnost afirmirati se i nakon ove afirmacije uspostaviti suradnju sa ostalim pozetivnim hrvatskim strankama i organizacijama. UNUTRAŠNJA LINIJA ili FRONT, djelovati će odjeljeno od VANJSKOG i njezina je uloga izročito revolucionarna. Glavni će Stan koordinirati akciju oba FRONTA ili linije, u svrhu postizivanja harmonije u djelatnosti.

U to ime, umoljavamo Vas, da poradite svim svojim snagama na stvaranju RADNIH SKUPOVA u Vašoj zemlji, koji će aktivizirati svoju suradnju u "OBRANI" i "DRINI", stavljati referate o političkim, ekonomskim i socijalnim mjerama, koje će biti potrebito poduzeti u jednoč oslobodjenoj domovini, kako bi Glavni Stan, pregledom poslatog materijala, mogao uskladiti različita mišljenja i poglede, i u tu svrhu elaborirati jedan obći plan koji bi obuhvaćao najpozetivnije prijedloge u jednu cjelinu.

Uvjereni da ćemo moći računati sa Vašom pomoći u tom pogledu, bratski Vas pozdravljamo našim hrvatskim pozdravom, želeći Vam svima SRETAN BOŽIĆ kao i SRETAN I BERIĆETNU NOVU GODINU., a braći muslimanima skori BAJRAM MUBARUK OLSUM.

U Glavnom Stanu, 11. XII. 1965.

Zapovjednik Odpora
general Drinjanin.


Prijavi post
Vrh
 Profil Pošalji e-mail  
Citiraj (i odgovori)  
 Naslov: Pisma Vjekoslava Maksa Luburića - generala Drinjanina
PostPostano: čet lis 25, 2012 09:11 
Offline
Site Admin

Pridružen/a: čet ruj 27, 2012 11:12
Postovi: 241
VRŠITI POBAČAJE JE VARATI BOGA I IZDAVATI HRVATSKU , kaže general Drinjanin

gneral DRINJANIN
15.XII.1965.


Brat MILE LUBURIĆ
370 Wadsworth
OAKVILLE, Ont.

Dragi moj Mato ! (po svoj prilici zabuna. Trebalo je biti "dragi moj Mile", mo)

Duboko me je dirnulo sve što mi pišeš o tvom rodu, o ocu, braći i sestrama, ali na kraju, velika je utjeha, kako veliš, da rod Luburića ne će izumrijeti, kao što neće ni Hercegovina izumrijeti. Zato valja ostati na onoj našoj tradicionalnoj liniji, pa makar bili, kao što nas je opisivao fra. Grga Martić, da grišimo, ali se i ispovidamo! Žao mi je, da je Mate na krivoj strani. (Ne znam o kojem Mati se radi. Svakako se radi o jednom Miti Luburiću, mo) Budi u vezi sa Crničkim, (Štef Crnički, mo) po toj stvari.
Ja se slažem s tobom sto posto, da je bolje imati jedanaestero djece i boriti se sa grumen pure, nego vršiti pobačaje, varati Boga i izdavati Hrvatsku.

Dobio sam 10 dolara za "Drine". Hvala. Drago će mi biti, kad javiš da i drugo ide, t.j. dijete, pa ću jednom zgodom poslati dar. U pogledu ostalog znam da si s našima u vezi, pa se dogovorite u svemu i ućinite što se može,

Nadam se da si već dobio knjižicu, koju sam ti poslao na dar za Božić, kao i druge poslate stvari.

Vrlo dragi bi mi bilo, kad bi nam ti napisao jedan članak o temi, koju smo spomenuli, pa makar i ne htio podpisati punim imenom. Jedna zemlja bez sinova i kćeri je izgubljena, pa je dobro da i sa vojničke strane reknemo koju.

Ja sam hvala Bogu dobro i zadravo, kao i moja djeca. Pozdravi stopanicu, a pošalji mi fotografiju od sina i kčeri, pa bi to uz članak donijeli.

Pozdravi sve naše, a tebe grli tvoj odani ti

general Drinjanin.


Prijavi post
Vrh
 Profil Pošalji e-mail  
Citiraj (i odgovori)  
 Naslov: Pisma Vjekoslava Maksa Luburića - generala Drinjanina
PostPostano: čet lis 25, 2012 11:36 
Offline
Site Admin

Pridružen/a: čet ruj 27, 2012 11:12
Postovi: 241
STVORIMO PUT ZA HRVATSKU SURADNJU

general DRINJANIN
13.V.1965.

Dragi Ratko !

Javio sam ti se ukratko i poslao zajedničko pismo Tebi i Vladi. Dans ću, ako Bog da, dovršiti koraspodenciju Kanade. Odgovorio sam svima. Sada vadim materijal za OBRANU, i pomalo ću ti odgovoriti na sve, i na kraju Tebi i Vladi reći par riječi, da bi bolje koordonirali misli i da bi sve teklo dobro.

1. ) Tebi i Lenki (supruga Ratka Gagre, mo) još jednom hvala u ime Odpora na svemu. Ljudi se u Vašoj kući nekako oduševe, a ako su k tome došli uvjereni i oduševljeni, onda rezultat ne može izbjeći. Osjeća se kolektivno Hrvatska, jer Vas zna biti mnogo. Vjerujem s ostalima, da će Vaš dom unići pomalo u povjest Odpora kao jedna od poluga, koja je kretala Duhove. Da, baš tako, jer za sve treba ambijent. A u Vašem domu ga je bilo. Možete biti ne samo zadovoljni, uza sve žrtve, nego i ponosni, jer tako život ima cilj, ima dom i jednu misiju, iznad one normalne koje imaju muževi i žene. zato se zove DOM kao i DOMovina ! (Treba ovo reći Mesiću, Josipoviću i svim njihovim glupim, tupim, bjednim i žalostnim antifašistima, da riječ DOM ili ZA DOM ne znači veličati išta iz prošlosti doli se ponositi svojim DOMOM i svojom DOMovinom, mo) I kako vjerujem da je svak kovač svoje sreće i da ni Bog ne plaća svake subote, jednom će i zahvalni hrvatski narod i Vama odati priznanje. Ja to činim vrlo rado.

2. ) Tvoje pismo od 21.III. dobio sam sa velikim zakašnjenjem, jer si ga krivo adresirao. Prilažem dio kuverte. Ili treba biti:
DRINAPRESS apartado 1532 VALENCIA, Espana
ili
DRINAPRESS 32 CARCAGENTE, prov. Valencia, Espana

Ti uvjek piši na CARCAGENTE, jer dobijem dan prije.

3. ) Pisao sam ti o Biljku. Novi glasovi stižu i još su gori . Svi vjeruju da radi za Udbu, nu dokaza nema nitko. Izgleda najgorih moralnih kvaliteta. U tome su svi složni. Nisam o tome nikome pisao, razmisli dobro, gledaj i ne daj blizu. To je sve zasada, a ako dobijem novih vjesti, ja ću ti javiti. Pozdravi ga, reci da sam dobro, pa kako mi je sam pisao da se valja najprije smjestiti i zaposliti, itd. neka to učiniti. A ako nemadneš drugog izlaza, onda ćemo ga rušiti radi prevare u Švedskoj sa jednim Markovićem, koji ima troje djece i jednu slijepu.

4. ) Vladek mi je poslao 305 dol. Ja ću se zahvaliti fra. Vendalinu (Vasilj, hrvatski franjevac u Chicagu, pukovnik HOS, NDH, mo), a tebi hvala za prodani tisak /125 dol /. Još ću pisati o problemima Vama dvojici, ali sam pisao Vladi, da je pametno da ste stare OBRANE razbacali sa pozivnicima (džabe, besplatno poslali "džabanovićima" kojih ima svugdje i na svakom mjestu i u svakome društvu, mo). Dat ću još jednu ideju u pogledu ostalog. O tome posebno.

5. ) Društvu sam pisao i zahvalio se na trudu i čestitao, ali ću posebno pisati i zahvaliti se na doprinosu za tisak, što znam da je tvoj dar indirektno. Zato hvala Tebi i Lenki.

6. ) Dobio sam dvije pošiljke materijala i čekam treću. Povratiti ću sve što upotrebim. Ulazi u dvoje OBRANE. Dobit ćeš 200 avionski dvobroj, prije ANTUNOVA, pa se dogovorite kako upotrebiti, tu i u Hamiltonu. Šalji od fra Vendelina. (govor kojeg je održao prilikom proslave DESETOG TRAVNJA, mo).

7. ) Pozdrav malom Blagi Nižiću, (brata Blage Nižića, Stanka, su agenti Udbe ubili u Zurich-u, Švicarska, 21 kolovoza 1981. Na Stankov pogreb je došao brat Blago iz Toronta i otac iz Hrvatske Hercegovine. Tada je Stankov otac na grobu svojeg sina Stanka rekao Blagi: "Blago, uskači u bratove čizme...", svima Nižićima i svim prijateljima. Znam da su uz nas. Pozdrav Miji Tolju, Kapetanoviću, (Ivan Kapetanović, mo), Dragiću, starima i mladima.

8. ) Posebno ću obraditi NOVI POZIV HOP-u i VOJNICIMA U HOP-u, da se eliminiraju DENUNCIJANTI KAO BIOŠIĆ. (Josip Biošić, bojnik HOS, glavni i odgovorni urednik "HRVATSKA GRUDA", sam u sebe zaljubljen, uštirkan kao kragno od košulje, "sveznadar" koji je živo od raznih putovanja i dobrovoljnih doprinosa kako za tiskanje spomenutog časopisa, tako i za njega, mo). Pa da i opet pokušamo složni rad, na novim bazama. Stvar ide dobro u tom pogledu. Poslat ću više vrpca, ali reci im naka mi pomognu platiti magnetofon, jer ga nisam platio. Vrpce isto treba plaćati, avionski slati je isto skupo, nu učiniti ću. Ti pravi zbirku, o raznim temama, pa ih zovi. Ja ću napraviti plan i obratiti teme za diskoteku vrpca, da se ima na raspolaganje. Računaj s tim. Isto tako o ANTUNOVSKOJ PROSLAVI, značenju ORUŽANIH SNAGA i RADNI SKUP.

9. ) Za Ismeta (Čerkić iz New York-a, mo) znam tko je, ali ne za Fadila. (Dr. Fadil Osmanagić je Hrvat iz Hrvatskog Sandžaka koji je počeo pisati pripovjedke iz života mučeničkog Sandžaka u "OBRANAMA" počevši od br. 57-58, mo). Ismet je dobar. Pisao mi je jadan i opravdava se da nije ništa odavo poslao, jer neradi, pa je zadržao. I prije je to učinio, kad je bio operiran, i ja sam dozvolio.. Već će popraviti, ako mogne. Ako ne, svejedno. Ima ih i takovih, koji nisu iskreni i potrošili pare Drine za vino, - i ne priznaju.. Fadila ne poznam, piše svakome, suradjuje svugdje, a beogradski djak je bio. Drži vezu i budi oprezan. I s onim drugim isto.

10.) DRINA SANDŽAŠKA JE GOTOVA. Ja ju nisam slao zato jer smo bili zatrpali sve sa tiskom, pa je bolje da se malo razbistri.

11.) O Napredku (novini koju je izdavao u Buenos Airesu Pero Tutavac/Bilić, mo) sam ti pisao. Vidit ćemo kako će prihvatiti gospodski oprost. Sko ne znamo i drukčije. On je jednostavno DENUNCIRAO CIJELI ODPOR u ARGENTINI. Vidit ćemo jeli lud, ili pokvaren. Tu je Dinko kriv. (Dinko Šakić, Maksov zet, mo). O tome poslije više. Svakako povratiti mu list., ne odgovarati na pisma, ne dati ništa, ali ne pisati ništa, dok ne vidimo, da li će prihvatiti, ili služi nekom. Možda je to stvar TUGOMIRA.

12.) Dobio sam od vlč. KAMBERA onu stvar. Dobro. I mi ćemo pisati o tom i raspisati natječaj da se napiše o STARČEVIĆU. Donijet ćemo što je pisac MILE BUDAK o Starčeviću. To će privući LIČANE. Mislio sam na to.

13.) Nisam dobio od Rusija, ni Pivca, ni Crnog ništa o ocu Rudija. Radi se o smrti oca Rudija Erića, mo). Nisam dobio ni fotografije. Malo, slabo ili nikako se ne javljaju. Nemogu zato ništa donijeti. (Članak i vijestt u novini Obrana, mo).Vidim da je Rudi bio u Torontu, i htio bi donijeti govor njegov. Slabo se kreću tamo. Crni se javi ponekada, Rusi skoro ništa, Šego malo, a Ismet znaš, ne radi i može nešto učiniti za tisak, i to ga i pomaže, ali on sam nemože ništa. Stric Ante se javio, nu on uvjek Jelić i Jelić. Eto sad su donijeli članak ludog Jocića (Eugen Jocić, Vojvođanski Srbin, živio u Parizu, poznavao sam ga, bili smo dobri prijatelji, više zbog toga što je svim srcem mrzio srpski šovinizam. Ubijen u Parizu 1971. Sumnja se u Udbu ili one koji su surađivali sa Udbom, mo) i Mehmedagića zovu agentom Titinim. Dakle uvjek po nama, a mi ne smijemo, da se stric Ante ne ljuti. Nekada se pitam, dokle je nepristran u ovom pravcu. Jelić mu veli neće više, a uvjek ista stvar, podvaljuju, denunciraju, optužuju, i to sve ANTE NEĆE DA VIDI.

14.) Hvala da si riješio pitanje Lavinski. Ja ni u najteža vremena , kad je dolar na crnom vrijedio duplo nisam promjenio, nego uvjek predao državi, koja meni medju inim daje PRAVO NA ŽIVOT, a to je najviše što mi jedna strana zemlja može dati. (radi se o Španjolskoj i o fra Branku Marić, mo), pa i fra Branko, ali ja sam general, predstavljam svoj narod i SVA SU MI VRATA OVDJE OTVORENA ZATO; jer sdam težke dane u svakom pogledu dostojno predeverao. Ja ček iz zemlje mogu poslati ilegalno. tako je bilo najbolje.

15.) Ja ću donijeti jednu noticu u OBRANI O TOME DA NITKO NAMA NE SALJE JER JER SE TIME NE BAVIMO IAKO PREPORUČAMA KAO I SVAKU DOBRU STVAR. To je privatna stvar Tudjine, koji je barun i bio je Ustaša i danas je pristaša Odpora.

(Ovdje se radi o Z. Tudjinu ili Tuđina, koji je u Njemačkoj otvorio zlatarnicu pod imenom " K U N A " na adresi 8 MUNCHEN 2 GABELSBERGERSTR. 69, TELEFON 52 21 26, 52 59 77 W. GERMANY. gdje je izrađivao zlatnike hrvatskih velikana i hrvatskih povijesnih obilježja. general Drinjanin je samo donio oglase u nekoliko OBRANA, s prvim oglasom u br. 39.40 1969., mo).

Stvar je dobra, i mi ju preporučamo, ali ne trgujemo s tim. Ja ću donijeti i oglas Hrsaka.

15. a.) Zahvali Kamberu, Boži i Tajšlu na daru za djecu. Da li sam prije poslao potvrdu i zahvalio se ili ne, pa da učinim. Reci mu, ili im ti sam reci. Ne sjećam se, ali mislim da sam zadnji put, kad si mi poslao za djecu poslao svima jedno pismo. Javi i rado ću učiniti i ovima. Imam tu bilježku.

16.) Tebi hvala na 18 za knjige.

17.) u pogledu novina pisat ću Vama obojici posebno. Novine šaljem, avionski, preporučeno, a kao u uvjek, učinite što možete i napravite što je potrebno.

18.) Cecelja je i mene zagnjavio, nu Štir i Nosić će ga razumit, a ako ne: idi Igumane ne žali Manastira (u prenesenom smislu: odlazi vođo a ne žali nas, mo). Neka stvari s Tugomirom SAVEZ i udari glavom o duvar. Sami nisu kadri stvoriti krug od pet ljudi, a od nas očekuju SVE. Pisao sam im tako.

19.) Netreba mi slati vrpce, osim ako ih netrebate, pa da ih opet upotrebim. Mislim na one sa proslave. Nego izvadite kao i dosada, t.j. što fali, kao Vendelinov govor. Ja sam isto sam, jer je Husnija otišao u Njemčku ili Francusku. Ako mi šalješ vrpce, šalji prazne.

20.) Kupiti zgradu za Odpor. Velika je to stvar, neznam šta da ti kažem. Možda sa DIONICAMA, ako bi odaziva bilo. Tu bi došli sa Kamberom u sukob. Znam da je težko po tudjim kućama, plaćati zgrade, najam, i uvjek bezkućnici. Nu to bi isto slabo djelovalo, jer bi rekli, ne mislimo se ni mi vraćati, nego gradimo dom. Pa onda obveze. Bojim se da nas ne uguši. O tome dobro treba razmisliti, mnogo razgovarati, osigurati bar donekle, da bi se prihvatilo. Godinama bi to trajalo, a kroz to vrijeme neznam šta će biti sa Odporom. Ako se pak udalje od Crkve i Tvoje kuće, neznam kojim putem će ići stari i maldi, osim brige za tisak i drugo. Ja o tome nisam s nikim izmjenio misli, jer mi nije nitko o tome govorio, ali sam mislio kao i ti i svi drugi. Možda bi se dalo iznamjmiti negdje nešto, pa da se ima jedan kut. Nas kođta dvorana dosta, ali i privlači dosta na naše proslave kao što i sam veliđ da je Kamber pozvao i govorio na zadnjim proslavama. Sve to treba imati u vidu.

21.) U pogledu našega stava prema Vrančiću u novoj OBRANI Štir piše i poziva ove, da nešto više učine. Ja sam otvoreno poručio, da malo vjerujem onima, koji su gori od Hefera. Oprezan budi i ti, a ja ću paziti. Svakako oni će Hefera smesti, Mara i Višnja nedaju (prva Poglavnikova supruga a druga kćer, mo), pa će se optuživati i time nas opravdati. To je sigurno. Ta je stvar nama privukla mnogo ljudi i - ugleda! Sada će jedni po drugima srati, a mićemo ih miriti. Postat ćemo arbiter (posrednik, mo) medju njima. Mi se nikome ne priključujemo.

22.) Oni iz Kalifornije su ljudi dobre volje, ali namaju snage. Nu za nas je pozetivno, jer se afirmiramo tamo. Oni su poletni i to Andrija (Artuković, mo) djeluje. Nu on je previše vezan sa Vjekom (Vjekoslav Vrančić, mo), i to bi moglo i nama škoditi, ali Andrija je to učinio, jer je Vjeko radi njga bio likvidiran.
Dužnost mu je bila ipak pomoći Vrančića, nu sve je badava. Mara i Višnja ni ovdje ne daju. Bit će dakle DVA HOP-a, i nema monopola. Mi imamo garnitur dobru, mislim u Argentini, sa Lukasom i Štirom i Enverom itd. i nas predriblati neće. Nikakav dakle stav, jer ništa se dogoditi neće osim da smo mi jedini NAČELNO BILI ZA SLOŽNI RAD U tom pravcu je taktički potez u kaliforniji a ovi iz Chicaga neće se odazvati, jer oni iz NEWYORKA misle da su oni pozobali pamet svijeta. Dobro si primjetio u tom pogledu.

23.) Načelno u pogledu KALIFORNIJE: RADNI SKUP neka zauzme stav, tj. ODPOR kao samostalno tijelo, a ničiji dio, razgovora sa svakim, i ako idu drugi, ide Odpor. Tu bi Rudi i Crni trebali uskočiti.

To bi bila zgoda za afirmaciju AMERIČKIH PRIJATELJA ODPORA. Vidio si da su u Clevelandu 7 organizacija proslavili DESETI TRAVNJA. dakle Hefer popušta a time je otvoren put za hrvatski gialog. Mislim napisati uvodnik pod uvodom: STVORIMO KOLABORACIJU, gdje ću dokazati da su Hrvati kolaborirali sa svakim , a medju sobom ne. To se odnosi i za komuniste u Hrvatskoj, jer je proces protisrpski u toku, nema sumnje. U Madžarskoj su se nacionalisti komunisti i socijalisti digli na proruske komuniste. Neznam da li će naši iz Clevelanda u tom pogledu išta napraviti, nu ja ću im sugerirati. Svakako govori o tome sa Stanićem (Ivanom a ne Ilijom, i ne znam da li su u nekoj rodbinskoj vezi, mo) i drugima, pa da naš RADNI SKUP bude centar za političku djelatnost. Poslat ću u tom pravcu instrukcije.

24.) Knjiga o Bleiburgu. Ja sam pisao Prceli da ljudi gundjaju, da knjiga izidje, medjutim oni još prepisuju stvar i dotjeravaju. Ja sam i ponudio da bi to tiskao u 5000 primjeraka. Nu svakako tu su oni da odluče. (Riječ dvije o ovoj teme. Već sam u prijašnjim pismima pisao kako je prof. Ivan Prcela imao problema sa nekim ljudima u Odboru o izdavanju knjige o Bleiburškoj Tragediji. Jedni su bili protiv bilo kojekakovoga udjela generala Drinjanina u toj knjigi, dok drugi su bili za to. Na kraju se je odlučilo da se zaobiđe general Drinjanin i da se iđe drugim putem, što se je i učinilo, mo). Prcela sam jeadan radi na tome, i naravno engleski mora biti perfektan i interesira da knjigu tiska jedno američko poduzeće, jer je moralni uspjeh veći.

25.) Crnički je pisao da bi došao kad bude dobio penziju, jer prije znač kako je, a zna i on, pa on nebi htio da bude na teret. Nije ni on maldićek, pa kako bilo. A vidiš i ovi što dodju, najprije sve dobro, po počnu računati koliko vrijedi dolar i funta, pa slabo. Meni muka platiti papir i radnike, a oni hoće auta i konfort, koji ovdje košta. On bi bio od velike koristi, ali isto tako ako ode iz Clevelanda, neznam kako će biti tamo.

26.) Veseli me mnogo što mi veliš za sestrića. Čestitam! Posebni je problem sve to sa Crkvom i hrvatskim komunistima. Šeper (Kardinal dr. Franjo Šeper, mo) je i s njima i što im drugo ostaje. To je politički problem i svima je pun k.... Vlaške gamadi. Nu daj izadji iz kože u kojoj si! Sada pak ova stvar sa kinenskom hidrogenskom bombom još će više zbližiti Rusiju i Usa., a to znači voda na Titin mlin i zbližavanje zapadu. Iz svega je i nama povući konzekvence, a to je delikatno. Kanada će priznati Kinu isto, jer je Engleska već učinila. (Kada je predsjednik Francuske Charles De Gaulle istjerao sjedište NATO iz Pariza 1966 god., prvu stvar što je učinio je bila ta da je priznao komunističku Kini, i tako je to počelo, jedna država za drugom počele su priznavati Kinu. USA i predsjednik Rachard Nixon su priznale Kinu u početku 1972 godine, mo). Usosila se Amerika u Vjetnamu, pa i Šeper mora skupa sa Vatikanom tražiti solucije unutar status-quo-a.

27.) Vidim iz DANICE da im Šeper dolazi. Da, imaš pravo, lako je emigraciji drkati, ali nije lako u domovini dizati glas, a oni ga dižu. Ja imam onih svetih sličica, koje smo Oltra (Padre Oltra, španjolski svećenik, dpbar generalov prijatelj a preko njega i dobar prijatelj Hrvatske i svih Hrvata, mo) i ja napravili, pa ako treba dat ću ti ili poslati kuda naznačiš.

28.) U pogledu Hrvoja vjerujem da su ga nasadili, tj. mladi Udbaši ga optužili, a nitko ništa za dokazati, nego rekli kazali, a on se naljutio, povukao se i tako se usro, jer nije dokazao da zna driblati. Vele da mu je žena išla, jer da mu je sin došao u goste. Nu to se dogodilo sa tisućama, pa su i neki bivši ustaški časnici išli kući i vratili se. Crnom (Štef Crnički, mo) je isto dolazila obitelj i Eugenu (Beluhan Kostelić, koji je napisao knjigu "STEPINAC GOVORI" u Valenciji 1967., mo) našem popu majka dolazi svake godine. Oni su posijali sumnju i na poštene viču da rade za Udbu, da ih onemoguće i raja nasjeda, dok oni pravi viču : živio Maks, živio Poglavnik, živio Jelić, i najbolji su. Eto kao i u slučaju Biljka. Pa budi pametan! Ja sam sa njima u vezi, ali maldi vode i to dobro.

29.) Andrija je samo jedan i što je on učinio malo ih je kadro. Neka si ga pomogao, Bog ćeti platiti. Kad bi ja mogao i ja bi. Budi Ratko ponosan. Netrebaš mi poslati korespodencije. On bi se angažirao ali se boji obnove procesa, a američka je vlada puna kurvinih sinova i čifuta, pa nemože.

30.) Fra. Vendelin je, kako sam ti već pisao bio bojnik OBRANE, ali smo o tome šutili radi njegova položaja. On je nastojao i HOP spasiti, radi Srba. Nu nije išlo. Sada je to veliki potez za Odpor i treba dobro i pametno izkoristiti. Pošalji govor, izlazi čitav. Mi smo uvjek bili u vezi.

31.) Napravio sam već od prije 3 fotografije od Lackovića i Stipe, i grupe, a sada novih 4. Sve izlazi. Jebeno je sa klišejima. ZA OBRANU NE DOBIJEM NI TOLIKO KOLIKO KOŠTAJU KLIŠEJI. Budi siguran da je tako. Nu idemo naprijed. Dok je nas dvadesetak, ići će stvar i doći do kraja. Od naše ekipe će netko stići do cilja. (I stigao je Gojko Šušak i nekolicina znanih i neznanih fanatičara iz redova H.N.Odpora, mo).

32.) Znam da treba uvesti stege, ali vidiš, čim malo pritegneš, sve skače. Tu su sjebali Hefera. Znam da nije lako održati ljude. Dvadeset je godina emigracije i Udba ima tisuće agenata. Ja ću nastojati dati Vam niz govora o raznim problemima, ali manje i kraće, pa vjerujem da će se trebati reorganizirati RADNE SASTANKE SA MLADJIMA, diskutirati i pomalo im stavljati ideje u glavu. Na dobrom smo putu. Izdržati. Nisi sam, prizanju ti i prijatelji i neprijatelji, a ja ću već držati nače buntovnike nekako, na lijep ili ružan način. Bog te poživio. ovih dana ću raditi na novini, a onda šaljem vrpce.

Tebi i Lenki hvala za sve, i naprijed ! Odani Ti

general Drinjanin.

ps. Odgovorio sam svima u Kanadi,
pa ako se tko javi, reci da sam
svakom odgovorio tko mi se je javio.


Prijavi post
Vrh
 Profil Pošalji e-mail  
Citiraj (i odgovori)  
 Naslov: Pisma Vjekoslava Maksa Luburića - generala Drinjanina
PostPostano: čet lis 25, 2012 11:38 
Offline
Site Admin

Pridružen/a: čet ruj 27, 2012 11:12
Postovi: 241
HVALA NA POSLATIM PODATCIMA

general DRINJANIN
15.XII.1965

Brat ARTUKOVIĆ NEDJELJKO
281 Glimour Ave.,
Toronto. 9 Ont.

Dragi brate !

Hvala na poslatim podatcima, kao i na fotografiji, koju ne mogu za sada objaviti, jer veliš da je n.pr. Živković Jozo još uvijek živ, kao i Majer Geza i Kisturić i drugi. Svakako ću izvaditi što se može za naš tisak, a ostalo pohraniti, pa kada se mogne onda ćemo objelodaniti.

Ivan Tolj je bio moj veliki prijatelj. Pošalji mi aresu od njegova sina Tomice u Njemačkoj. Njemci mu neće pomoći stoga jer mu je otac imao njihovo odlikovanje, ali ima ljudi bi Tomici mogli pomoći. Javi mi njegovu adresu. Ja se sjećam kada si me s njim posjetio. Meni bi drago bilo, kada bi ti napisao imena raznih redarstvenih činovnika i agenata, koji su poginuli. Svakako kupi mašinu i piči na njoj, jer to je ovako teško čitati i prepisivati.

Kako vidiš već smo donijeli nekoliko stvari o našim pravoslavcima, a u zadnjoj "Obrani" pišemo o Macedoncima.

Ja ću nastojati sakupiti podatke o zagrebačkom Muftihi Muftiću, jer me je s njim vezalo jedno iskreno prijateljstvo.

U pogledu ljudi koji otvoreno rade protiv vlč, Kambera i crkve - ja mislim da su to ili komunisti ili pokvareni ljudi. Može vlč. Kamber imati i svoja posebna mišljenja u nekim stvarima, koja se ne poklapaju s našim željama, pa ćemo mi, ako je potrebno, i reći nekada, ali ne ćemo nikada ići proti Crkve, a ni napuštati svećenika kao svećenika.

Pošalji nam adresu tvoga sina iz Melbourne-a, pa ćemo ga spojiti s našim tamošnjim povjerenikom, koji je isto naš mladi Hercegovac Franjo Šimović.

U pogledu rada, budu tamo blizu našega Ratka i sve će biti dobro.

Tebe i tvoje bratski i srdačno grli, odani ti

general Drinjanin.


Prijavi post
Vrh
 Profil Pošalji e-mail  
Citiraj (i odgovori)  
 Naslov: Pisma Vjekoslava Maksa Luburića - generala Drinjanina
PostPostano: čet lis 25, 2012 11:39 
Offline
Site Admin

Pridružen/a: čet ruj 27, 2012 11:12
Postovi: 241
SVI U JEDAN ROV - ZAGRIJATI SE I IĆI DO KRAJA - ZA HRVATSKU

general DRINJANIN
31.XII.1964. Povjerenicima u USA - KANADA

Dragi brate !

Vjerujem da ste dobili DRINAPRESS, jer sam ga na Vašu adresu poslao avionski radi informacije i kao Božićnu, Novogodišnju, Bajramsku i Ramazansku, Uskrsnu i Desetotravanjsku čestitku...Nemojte zamjeriti, jer Vam nisam posebno čestitao. Ne stignem. Šaljemo tih knjižica na sve naše povjerenike, prijatelje i suradnike, pa ako se zagubila avionski neće paket, pa dajte to onima, koji to nisu dobili.

Odpremiti ćemo za koji dan i ISTARSKU DRINU. ona je sadržajna i tehnički najbolje što smo do sada napravili. To čete se i sami uvjeriti. Ta DRINA ima svoju misiju. (Upravo u ovoj ISTARSKOJ DRINI je izišla PORUKA IZMIRENJA USTAŠA I HRVATSKIH PARTIZANA, mo). Naprama nesporazumijevanju, indiferenciji ili neprijateljstvu svijeta, naprema trećoj Jugoslaviji i četničkom nožu, naš je spas u vlastitim snagama, u spremi, znanju i u našoj moći manevra sa dijelom dojučerašnjih protivnika i neprijatelja.

(Molim lijepo. Dozvoli te mi ponoviti generalove riječi koje ću podvući i koje bi mi svi, Hrvatice i Hrvati, trebali analizirati kako bi svi zajedno mogli do zaključka šta je general uistinu htio s reći s tom izrekom "...Naprama nesporazumijevanju, indiferenciji ili neprijateljstvu svijeta, naprama trećoj Jugoslaviji i četničkom nožu, naš je spas u vlastitim snagamau spremi, znanju i u našoj moći manevra sa dijelom dojučerašnjih protivnika i neprijatelja.

Dojučerašnji protivnici i neprijatelji su bili partizani, podjednako: Istarski, Dalmatinski, Hercegovački, Bosanski ili sve ukupno Hrvatski. Bez ikakove sumnje na njih je general mislio kada je ovo pisao i na njih je mislio kada je u Istarskoj DRINI iznio PORUKU IZMIRENJA...A što je prvi predsjednik RH dr. Franjo Tuđman bio prvi i, rekao bih, jedini Hrvat iz komunističih - i ako hoćete - jugoslavenskih redova, u potpunosti razumio i u djelo sproveo ovu generalovu PORUKU IZMIRENJA je bila nacionalna obveza svakog državotvornog Hrvata. Naravno da bi se danas, poslije više od dva desetljeća postojanja RH, moglo reći, prateći političku liniju Raćana, Mesića, Josipovića i kompanije, da je politika dra. franje tuđmana bila: USTAŠE U ROV A PARTIZANI NA ČELO.
Mi bi na selu rekli da se prvi mačiću u vodu bacaju. Mo
)

O tome ima u DRINI, skorom ćemo prećo na OBRANU i spremam jedno "Pismo hrvatskim elitama" (ovo pismo bi mogla biti "Biblija" Hrvaticama i Hrvatima u svakoj prigodi kad o Hrvatskoj govore i misle. Iznijeti ću ovo PISMO HRVATSKIM ELITAMA na ovim stranicama, čim prije mognem, mo), niz knjiga, koje prevodimo itd.. To neka bude opravdanje za pomanjkanje koraspodencije sa Vama, preko mora.

Evo Vam adrese brata Stipe Šege:
S. Šego, 2703. Princeton, CHICAGO, 16., ILL., USA. Ja se nadam, da će on k nama na proljeće. Drago bi mi bilo s jedne strane da on obadje glavne grupe prije dolaska, ili da bi se dopisivali i izmjenili misli sa kojim od Vas. Mi smo sa idejama i vlastitom žrtvom možemo izvršiti našu misiju. Znate da smo dobili legalnu dozvolu za rad u USA i da sazrijeva ideja za stvaranje naše Središnjice za Kanadu u Torontu. Zato bi Stipe trebao doći sa konkretnim idejama, što bi mene odteretilo i osposobilo za druga polja.

Svršetkmo godine 1964. osjećam potrebu da Vam kažem : kada nebi imao dovoljno ljubavi za Hrvatsku i osvjedočenja u pobjedu ideja naše ekipe, Vaše držanje bi mi bilo dovoljno za zagrijati se i ići do kraja. Dali smo primjer zrelosti ideja, i kolektivnog osvjedočenja i savjesti jedne ekipe. Vaša žrtva u radu, osobnom i zajedničkom nastupu, te stalnosti, je omogućila sve dosadašnje. Stipe je jedan od ekipe, bit će i drugih, i ulazimo u jednu novu etapu. Dokazat ćemo da smo išli polakše, ali jednim putem odgovornog, zdravog i matematičkog optimizma baziranog na vlastitim snagama, jedine koje ima naš narod za sad. Svi Vi možete biti sretni jer ste imali u životu jednu misiju i dio u sklopu jedne ekipe koja će stići na Drinu, (a što mi danas nismo na granici Drini, pronaće se jednog dana krivci, mo), u Istru, i Boku. hrvati vjeruju u nas, i početkom 1965. postajemo nada. Imamo i odgovornost. Hvala Vam!

Pišem Vam svima o ostalim problemima, i svima stavljam na srce da izdržite, jer o Vašem radu ovisi kao i do sada skoro sva mogućnost funcioniranja naše mašine.

Očekujući bratsku riječ, ideje, kritike, sugestije i bratsku ruku, odani Vam

general Drinjanin.


Prijavi post
Vrh
 Profil Pošalji e-mail  
Citiraj (i odgovori)  
 Naslov: Pisma Vjekoslava Maksa Luburića - generala Drinjanina
PostPostano: čet lis 25, 2012 11:42 
Offline
Site Admin

Pridružen/a: čet ruj 27, 2012 11:12
Postovi: 241
OTVORENO PISMO
gospodinu Stjepanu Heferu predsjedniku H.O.P.-a.

Moja napomena:

U do sada iznešenim ovdje na ovom Forumu PISMA MAKSA LUBURIĆA moglo se je uočiti da general često u svojim pismima spominje predsjednika HOP-a dra. Stjepana Hefera, što ponekada daje i negativnu sliku i jednog i drugog. Neki su mi se osobno javili, bilo preko telefona bilo e-mailom, i tražili neku vrst objašnjenja, kojeg ja uz najbolju želju nisam mogao dati. Mnoge su mi - od uha do uha - stvari poznate, tim više da sam bio član HOP-a od prvog dana moje emigracije pedesetih godina prošlog stoljeća. Tada sam živio u Parizu, poznavao mnoge Hrvate sa kojima sam surađivao i koji smo svi, pošto poto, htijeli Hrvatsku Državu.

Poslije Poglavnikove smrti, naglo se sve mjenja. General Luburić daje jedan intervju 1960. novini NOVA HRVATSKA, koju je u Londonu uređivao Jakša Kušan, gdje general kaže, između ostaloga "...da su neke ustaške glave počele misliti svojom glavom...". Od tada se je digla kuka i motika na generala Luburića, i osobno mi je dr. Andrija Ilić, kojeg sam pratio iz Pariza do La Manche za Englesku u siječnju 1960 god., rekao da mi iz društva HOP-a ne smijemo imati nikakove veze sa Luburićem. Ukratko, što sve dalje ono sve gore. Tako sam i ja 1964. doživio sudbinu onih koje je HOP izbacio iz svojih redova.

Pronašao sam jedno pismo generala Drinjanina kojeg je on javno uputio preko novine OBRANA br. 21. kolovoz 1965. dru. Stjepanu Heferu. Pismo donosim u cijelosti iz dva razloga. Prvo (1) ovo pismu uistinu pripada pismima Maksa Luburića, i drugo (2) da sadržaj ovog pisma bude neka vrst odgovora onima koji su, kao i ja, zaintereserani za ovu ili bilo koju drugu napetost u hrvatskoj političkoj emigraciji.Poštovani gospodine predsjedniče !

Budući nisam siguran da će Vaša stara ili nova okolina predati Vama jedno obišno pismo - to pišem ovim putem u nadi, da će Vam ovo par misli, koje Vam upućujem, reći netko od mnogobrojnih Hrvata sa kojima se u svakidašnjem životu susrećete na ulicala Buenos Airesa.

Istina, ja sam Vama ovo par riječi htio osobno reći prigodom Vašeg boravka u Evropi, (ljeta 1964., mo) , ali dogodilo se i meni što i mnogim drugima, manje ili više malim i velikim ljudima, koji su Vas htjeli vidjeti i upitati za junačko zdravlje, a možda i progovoriti koju korisnu o našim zajedničkim problemima. Pišu mi mnogo hrvatski ljudi iz Evrope, da su Vas čekali na mnogim mjestima, a ponegdje i sa dobro organiziranim skupovima HOP-a.
Vi ćete najbolje znati razloge, ali mali ljudi vele, da niste imali potrebne dozvole za posjetiti čak ni one - provjerene hopovce, (slučaj moj u Parizu. Nisu me htjeli pozvati iako sam bio rizničar našeg društva HOP-a DR. IVAN EVANDJELIST ŠARIĆ. Nepozvan sam došao. Htjeli me izbaciti iz dvorane, sa sastanka. Nisam htio poslušati dra. Hefera ni druge. Poslušao sam samo mojeg predsjednika, predsjednika našeg ogranaka gospodina Josipa Čavčića, mo), a kamoli - krivovjerne hopovce, a da ne govorimo o onima, koji smo već davno isključeni iz rvackog naroda, il kojem uopće nisu ni pripadali radi pomanjkanja partijske članske knjižice. Radi se , gospodine predsjeniče, o tome, da nas ima mnogo, koji bi rado vidjeli, da se Vi porazgovorite, recimo sa drom. J. Krnjevićem, Vašim starim stranačkim drugom, koji je, eto, nedavno izabran novim predsjednikom H.S.S.-e. Mi bi rado, da se porazgovorite sa predstavnicima Hrvatskog Narodnog Vijeća i drugim istaknutim predstavnicima, recimo, sa drom. Ibrahim begom Džinićem, pa možda i sa kojim popomm fratrom ili hodžom, jer i oni su sinovi hrvatskog naroda, i mnogi od njih je vrlo aktivan u borbi za hrvatsku Državu.
Mi bi rado, da bi Vi primili i koju grupu mladih ili starih intelektualaca, koji, iako nisu Vaši pristaše, ipak su dio hrvatskog naroda, i bez njih se ne može zamisliti hrvatska budućnost.

Mogli ste vidjeti u kojoj od starih OBRANA (ako vam daju dozvolu da ih prelistate), kao, n. pr., dr. Juraj Krnjević naširoko divani sa našim junakom sa Drine, pukovnikom vitezom Ibrahimom Pjanićem, te sa grupom popova i fratara. I ostade mu na ramenu glava, nije izgubio ni jednog od starih pristaša, a jest dobio novih.

Nemojte vjerovati, gospodine predsjedniče, da je svetogrdje kritizirati Poglavnika, kako je to napisao Vaš ministar prosvjete (dr. Andrija Ilić iz Londona, mo), i nemojte još manje vjerovati ono, što piše vaša novina u Kanadi, (Nezavisna Država Hrvatska koju je uređivao gos. Ante Marković, mo), da je raditi protiv Hefera isto što i raditi protiv Boga. Vi ste stari osječki fiškal (odvjetnik, mo), i nekada ste bili čovjek profinjenog humora, što znam barem po onome što ste na duhovit način pričali o meni osobno, da se je pola Vašega ministarstva treslo od smijeha.
Vi znate da je svaki politički čovjek izvrgnut kritici, i na to se mora smremati onoga dana, kada se počme baviti političkim radom. To se mora odnositi i na Vas, iako ste se bez vlastite krivnje našli u predsjedničkom sosu i neobranom groždju " ustaške baštine ".

Svi smo mi, gospodine predsjedniče, koji smo nešto značili u prošlosti prešli pedesetu. Vi ste, kao i Vaš glavni suparnik dr. J. Krnjević (ovdje moram reći da su se mnoge i mnoge svađe dešavale među prijateljima i Hrvatima upravo zbog HSS-e i HOP-a. Šefovi i članovi i jedne i druge organizacije su samo sebe smatrali kao izvorni i legitimni predstavnici hrvatskog naroda i Hrvatske Države, kao što bi Mesić, Josipović i njihova klapa i danas smatrali Tita legitimnim predstavnikom Jugoslavije, mo), u dobi, kada se pišu oporuke, rasporedjuje obiteljska ostavština i uredjuju stvari sa Bogom, kako bi se dostojno završio jedan život u službi Domovine.

Riješite, gospodine predsjedniče, što prije probleme na jedan dostojan način, kako emigracija ne bi potrošila još mnogo godina, da riješi problem naknadno improviziranih oporuka i oporučnih nasljednika, (ovdje se uistinu radi o nekoj oporuki koju da je Poglavnik prije svoje smrti dao da ga dr. Stjepan Hefer naslijedi kao Poglavnik HOP-a. Pričalo se je i sumnjalo da je tu "navodnu Oporuku" sastavio dr. fra Branko Marić, koji je bio posljedni hrvatski svećenik koji je prije smrti ispovijedio Poglavnika. Stalo je oporba tražila kopiju te Oporuke. Ja sam preko pola stoljeća u emigraciji i nikada nisam vidio, nigdje nikada nisam vidio kopiju te Oporuke, mo), pomoćnika i pomoćnikovih zamjenika.

Ne, odlučno kažemo, ne, ne mislimo na to, da bi cijela emigracija prihvatila bilo kakvo riješenje, koje bi vi političari mogli naći. Ali je sasma sigurno, da velika većina hrvatskog naroda očekuje, da i Vi, i dr. J. Krnjević, i svi drugi - provedete ostatak života u traženju tih solucija, koje bi zadovoljile onu većinu Hrvata, i posebno hrvatskih vojnika, koji su svjesni, da hrvatskim revolucionarcima i vojnicima treba dati jednu ozbiljnu političku platformu pred svijetom i pred narodom, da bi se mogli ozbiljno uhvatiti u koštac sa srbokomunističkom Jugoslavijom.

Uz dužno poštovanje, odani Vam

general DRINJANIN.


Prijavi post
Vrh
 Profil Pošalji e-mail  
Citiraj (i odgovori)  
 Naslov: Pisma Vjekoslava Maksa Luburića - generala Drinjanina
PostPostano: čet lis 25, 2012 11:49 
Offline
Site Admin

Pridružen/a: čet ruj 27, 2012 11:12
Postovi: 241
Editorial "DRINA"
Apartado 5O24
MADRID - ESPANA

" P R V I K O R A K "

(Prethodno sam iznio "DRUGI KORAK", mo)

Hrvatski vojnici !

Danas, 3. veljače 1962. g., niže podpisani legalizirali smo pred odnosnim španjolskim vlastima statute "DRINE" - dioničkog društva za promicanje hrvatskog tiska. Podpisani su po nama i našim španjolskim prijateljima dokumenti o postanku i radu "DRINE", te je, medju ostalim, nedvojbeno i zakonski ustanovljeno, da je "DRINA" vlasničtvo Vaše, tj. hrvatskih vojnika i hrvatskih emigranata u slobodnome svijetu. Time je stavljena točka na pripremni rad i ovim okružnim pismom mi Vas pozivamo, da nas moralno i materijalno pomognete u izvršenju onoga diela našega sveopćeg plana, kojeg nazivamo " PRVI KORAK".

1. ) Editorial "DRINA" je djelo Vaše. Kao smo Vas nekada zvali da svoju Domovinu dadnete svoj obol u krvi, tj. DIONICU KRVI, mi smo Vas pred nekoliko mjeseci pozvali, da dadnete i svoj obol u ZNOJU, svoju DIONICU ZNOJA. Mi smo bili sigurni u hrvatske vojnike i ostale rodoljube, jer oni, koji su bili voljni dati svoju krv, uvjek će biti voljni dati i sve ostalo. Bili smo uvjereni u sviest hrv. vojnika i hrvatske emigracije, uopće. Hvala Vam na povjerenju i na sviesti. Tri su "DRINE" već izišle, kao i desetak okružnih pisama i još neke stvari za domovinu, - a četvrta "DRINA" se dovršava, i peta sprema. I još mnogo toga. Prema tome su i opipljivi rezultati Vaše žrtve, a mi se nadamo u Vašu sviest i u Božiju pomoć, da ćemo uskoro moći obaviti i dio plana " PRVI KORAK", a onada redom, vojnički, staloženo, i ostale "korake", pa i onaj zadnji, a to je sprovodjenje hrvatskog narodnog ustanka u porobljenoj domovini.

2. ) Mi smo se svjetovali sa velikim brojem hrvatskih zapovjednika; hrvatskih častnika, dočastnika i vojnika, kao i velikim brojem slobodnih gradjana, civila, najraznijih političkih i ideoloških smjerova. Kako iz domovine, tako i iz emigracije stiže nam jednodušno mišljenje, da bez solidne HRVATSKE VOJSKE, bez oružanog ustanka i borbe, nema nama ni slobode, ni života, pa ni same časti. Dok i mali, neznatni pa i polu divlji narodi postižu svoju slobodu i medjunarodno priznatu državu i nacionalnu nezavisnost, stari hrvatski narod, baštinik tisućugodišnje kulturne tradicije, ostaje u dvojstrukom ropstvu: tielo mu je sapeto u okove beogradskog velikosrpstva i jugoslavenske državne ideje, a duša u okove bezbožnog komunizma.

Politički dogadjaji krajem godine 1961. u redovima hrv. politike dokazali su, da naša politika, tj. naše političke stranke, nesamo da nisu kadre sprovesti djelo oslobodjenja iz drvostrukog ropstva, nego da na to uopće ne misle, jer niti su osjetili zov krvi i duha iz domovine, niti su pokušali uopće izići pred slobodni zapadni sviet sa propagandom, koji bi bio u isto vrieme i državotvoran i prihvatljiv po svietu.

Zato mi, hrvatski vojnici, sviestni odgovornosti i pozvanja, uzimamo sudbinu Domovine u svoje ruke.

3. ) Mi hrvatskim vojnicima smatramo svakog hrvatskog sina, koji je sposoban za oružanu borbu. Hrvatska Vojska mora biti oružani dio svog naroda, koji će uz djelatno sudjelovanje svih narodnih snaga, preuzeti na sebe zadaću koja joj i pripada: oslobodjenje svoje Domovine i čuvanje reda i sigurnosti Države iza oslobodjenja.

Hrvatski vojnik, ato, mora biti svaki hrvatski gradjanin, koji na vojničku dužnost bude pozvan. To je načelna stvar, pa zato se hrvatskim vojnikom smatra svaki gradjanin, koji je bilo gdje, bilo kada, bilo u čijoj vojsci, bilo pod kakvim okolnostima, služio u miru i ratu, ili je to pozvan učiniti.

Tako je to i u svim civiliziranim državama, tako je svuda na svietu, tako je to, nekada, bilo i u Hrvatskoj Državi. To je norma, zakon, običaj i potreba, pa iz toga nitko nemože izvući.

4. ) Mi unapred i načelno nikoga ne izključujemo. Mi to i ne možemo, niti smiemo učiniti, jer bi time nesamo nanielu uvredu izključenom, nego bi učinili i zločin protiv interesa hrvatske oslobodilačke borbe, protiv Domovine, koja nas sve zove i treba.

Radi nesretnih prilika u našoj politici, radi težkog geopolitičkog smještaja našega prostora i radi skrajnjeg egoizma naših mnogobrojnih susjeda, mi smo kroz našu poviest bili križari i janjičari, krajišnici i panduri, legionari i askari (turska riječ, vojnik, mo), domobrani, ustaše, partizani i zaštitari.

Ali, sada već u atomsko doba, zaista je već došlo vrieme, da budemo samo i jedino HRVATSKI VOJNICI, u službi hrvatskih stratežkih i političkih ciljeva, sa hrvatskim oznakama, hrvatskim zapovjedničtvom i hrvatskim božijim blagoslovom.

Nas je premalo, a da uredjujemo sviet, ali nas je upravo dosta da oslobodimo svoju zemlju, povratimo čast našim stjegovima, i osiguramo slobodu i sreću svom narodu.

Zato nekog ne izključujemo, jer će svi trebati. treba samo svakoga postaviti na svoje mjesto, gdje može biti koristan svojoj domovini.

5. ) Mi nismo "pučisti". Mi ne mislimo imitirati nikoga iz hrvatske ni strane političke pozornice. Mi ne želimo biti "pukovnička legija". Mi nismo "hrvatski militaristi". Mi se ne mislimo igrati diktatora, ni diktatorčića. Mi nismo neka nova ni stara stranka. Nismo ni nastavak ijednog pokreta, ideologije, organizacije. Nas ne veže nikakva osoba, grupa osoba, ni bilo kakvi javni ili tajni politički program. Mi nismo ni u čijoj službi, mi nemamo obveze prema nikome. Mi se ne mislimo vezati za rep bilo kome. Nas ne vode osobne ambicije.

Mi želimo samo i jedino služiti ideju oslobodjenja i očuvanja Države. Hrvatski vojnici nisu zatajili ni 1941., ni 1918., ni 1928., ni 1941., pa ni 1945., jer smo u svim tim poviestnim zgodama bili spremni dati život na oltar Domovine.

Ako smo, ipak, stigli u ropstvo i u Bleiburg, bilo je zato, jer smo dobili zapovjed od svoje Vlade i Vrhovnog zapovjedništva, da se predamo zapadnim saveznicima. Tada su bile pogažene naše zastave, tada oskvrnuti grobovi palih, tada su heroji vezani žicom i poklani kao njanjci.

I zato: više nikada hrvatski vojnici ne ćemo prepustiti nikome drugom svoju sudbinu!

6. ) Mi nismo došli na zapad zato da spašavamo naše glave. Mi smo te glave davno založili i samo čekamo priliku, da pošteno i koeistno izkupimo naš zalog. Ljubav za domovinu natjerala nas je, da ispitujeme i razloge našega pada. Tako smo došli do uvjerenja, da i na nama ima grijeha za naše jade. Ako budemo sve krivnje svaljivali na zapadne saveznike, a pri tome nebudemo imali pameti i hrabrosti uviditi i vlastite pogreške, onda nemamo prava da zahtjevamo od ostalih, da uvide svoje pogreške, koje se djelomično na zapadu priznaju, a pokazuje se nešto i volje, da se pogreške izprave.

Zato i hrvatska politika mora ispitati svoju savjest. Mi se neizmjerno veselimo kada čujemo Dra. Krnjevića, da će i On zgrabiti pušku u ruke i pohititi u Hrvatsku boriti se, ali mi bi bili još sretniji, ako Njegova stranka DANAS oda počast onima, koji su godine. tu pučku uzeli u ruke i pali u vršenju dužnosti.

Mi smo sretni da čujemo; postoje organizacije, pokreti i stranke, koje u riečima nikome nedaju predase, ali bi bili sretniji, kada te rieči ne bi izgovorili ljudi, koji su god. 1941. dezertirali, proglasili se talijanskim državljanima i dočekali Ruse u Beču sa cvijećem i šljivovicom. Mi bi bili sretni, kada bi se zaista skupljalo nove vitezove, a ne raztjeravalo ono malo preživjelih, koji su zaista bili na svom mjestu "kada je grmilo".

7. ) Mi se ogradjujemo od sve vrsti vjerskih izpada. Mi osudjujemo sve vrsti vjerskih nesnošljivosti. Medju hrvatskim vojnicima nije nikada bilo, nema danas, i sve ćemo učiniti, da ne bude problema vjerske naravi. Mi uopće i ne razumijemo kako do toga može i doći medju braćom i u ova zla vremena. To samo može želiti dušman, neprijatelj i Hrvatske i Krista i Allaha! Mi bez kompleksa govorimo o Kristu i Allahu, mi smo vjernici i vjerujemo, da treba ići putem, kojeg su nam ostavili veliki ljudi, umovi, vjernici i patrioti. "DRINA" če ostati vjerna ideji snošljivosti, ljubavi, odanosti bez rezerve Bogu i Vjeri, i mi molimo i ostale, da razmisle o svemu, jer moraju, ako iskreno misle, doći do uvjerenja, da sloboda jednih prestaje tamo, gdje počima sloboda drugih, - a ako se ova izgubi, gubi se, za sve, a ne samo za jedne! Ima danas mnogo i pravoslavnih i židova, koji se nisu u komunističkoj Jugoslaviji bojali napisati da su pravoslavci Hrvati, da su židovske vjere a hrvatske narodnosti, i to potvrdjuju službeni komunistički izvori. Eto, na razmišljanje duhovnoj djeci nadbiskupa Šarića i Reis - uleme Čauševića!

8. ) Jedan stari borac ovako definira rad "DRINE": "DRINA" je naš top, a njene stranice su šrapnele. (Henry Shrapnel - 1761/1842 - engleski general koji je prvi upotrijebio eksploziv granatu sa kuglicama za gađanje živih ciljeva. U prenosnom smislu živa promidžba, mo).
Top - tiskara je dobro smješten u zemlji generala Franka, koji je pobjedio medjunarodni komunizam topom i istinom. Prvi pogodci pokazuju na uspjeh.
A svi Vi ste "osmatračnica", pa gdje vidite, da nismo pogodili, a Vi ispravite naše kalkulacije. Mi smo voljni prihvatiti razloge. Svi smo sudionici jednog pohoda, svi se žrtvujemo za isti ideal, za istu Hrvatsku. Ona je jedna čarkarima i generalima! Neka svatko izvrši svoj dio.
Mi smo mašina sastavljena iz stotine tisuća sviestnih dielova. Zato da mašina može dobro djelovati, svaki sviestni dio mora biti u stanju.
"PRVI KORAK" počimlje današnjim danom (molim svakog zainteresiranog da upamti da je poslije Poglavnikove smrti počeo djelovati drugi službeni dio Hrvatskog Narodnog Odpora 3 veljače 1962., a da je prvi dio Hrvatskog Narodnog Odpora službeno ustanovljen na Ivan Sedlu u listopadu 1944., mo) i mi smo uvjereni da pišemo jednu zlatnu stranicu hrvatske vojne poviesti.

Mi zato živimo. Taj rad daje značenje našem životu, daje mu smisao. Pripreme su završene, udjimo smjelo u prvi dio plana naše akcije. Uspjeh ovisi o svima. Šta može Vojaka bez duha? Bajunete su nošene nesamo rukom, nego i duhom. Šta je Vojska bez generala? Šta su generali ostavljeni od svojih vojnika? Šta su Vojska, Borci i Generali bez plana rada? Šta su svi, ako nije dobro postavljen cilj?

9. ) Znamo da će i opet biti prigovora, da radimo na svoju ruku. Znamo, da će biti predbacivanja sa strane političara. Ali još jednom:

a.) neka hrvatski političari stvore HRVATSKO NARODNO PREDSTAVNIČTVO, ili bilo kakav forum, i neka postave osobu ili osobe, Odbor, za vojničke poslove i tada će se uvjeriti, da smo mi stegovni, pošteni požrtvovani vojnici, koje jedva čekamo, da nam hrvatska politika dokaže, da nam ima tko zapovjedati, i da nas ima tko u svietu predstavljati, da nam ima tko davati ciljeve, bodriti nas i braniti nas pred svietom.

b.) mi će mo, tada, postaviti temelje budućoj hrvatskoj vojsci, organizirati njene zakone, pravilnike, vježbovnike, stručne i administrativne odsjeke i riešavati tehničke probleme. ("DRINA" je izdali nekoliko stručnih i značajnih knjiga za odgoj i obučavanje hrvatskih vojnika, mo). tada će mo postrojiti i odjele, koji će voditi brigu o tome, da se medju nas ne uvuku neprijateljski agenti (što se je nažalost i dogodilo, tako da je KUM IŠAO NA KUMA, mo), da se pošteni borci ne tjeraju u ošaj i oduzimlje im se šast po stranačkim kortešima, koje nismo vidili tamo, gdje je trebalo dokazati svoju pozvanost.

A tako dugo, nas neće s puta svratiti, jer ne želimo, da se ponovi Odesa, ni Bleiburg.

10.) Mi Vas pozivamo, izgradjujete svoja druđtva, svoje stranke, svoje pokrete, da svaki sliedi osobu, program ili skupinu, koja mu je najbolja. Ali da ne zaboravi, da HRVATSKA VOJSKA mora biti samo jedna : bez razlike na vjersku pripadnost, pokrajinu, stranku ili ideologiju. HRVATSKA DRŽAVA JE JEDNA I ZATO I HRVATSKA VOJSKA MORA BITI JEDNA !

M ćemo u tom pravcu nastaviti i voljni smo sve od sebe dati, pa i život, da se postave zdravi temelji HRVATSKOJ VOJSCI !

Tako nam i Bog pomogao!

U Madridu, 3. veljače 1962.

general Drinjanin v.r.

pukovnik Ibrahim vitez pjanić v.r.


Prijavi post
Vrh
 Profil Pošalji e-mail  
Citiraj (i odgovori)  
 Naslov: RPisma Vjekoslava Maksa Luburića - generala Drinjanina
PostPostano: čet lis 25, 2012 11:53 
Offline
Site Admin

Pridružen/a: čet ruj 27, 2012 11:12
Postovi: 241
PORUKA IZMIRENJA USTAŠA I HRVATSKIH PARTIZANA

Poruka izmirenja h.n. Odpora s hrvatskim komunistima (Drina, 1964)
Donosim ovdje povijesnog značenja PORUKU IZMIRENJA...koja je izišla u Istarskoj DRINI 1964 godine, strana 18-21.
Ovu PORUKU IZMIRENJA.. je napisao glavni zapovjednik Hrvatskog Narodnog Odpora Vjekoslav Maks Luburić, general DRINJANI. PORUKA započima
:

Rat je zamukao i puške zamukle. Jugoslaviju je trebalo srediti i urediti administraciju.

Dolazi do prvih razočaranja. I što dalje sve to gore. Srbski su elementi počeli iztiskivati hrvatske partizane i u samoj Dalmaciji i Istri. Ne radi se tu samo o direktorskim mjestima, boljim plaćama, odgovornim službama, nego i samim pomorskim položajima, a za koje se Istrani i Dalmatinci smatraju najpozvanijima, i to s pravom.

Posebno je nezadovoljstvo zavladalo medju vojnim častnicima i dočastnicima Jugoslavenske Armije. Potomci starih Uskoka su uvidjeli da ih se udaljuje od odgovornijih mjesta u koris srbskog kadra, da im se onemogućuje napredovanje u činovima, pohadjanje pomorskih vojnih akademija i slično. Istarski i dalmatinski partizani su se osjetili prevarenima.

Istranin se bunio, Dalmatinac brundao, a Hebrang sa svojom ekipom tražio zaštite kod Staljina. Ovaj, koji nije volio vidjeti jednu jaču Jugoslaviju, bio je više sklon ideji hrvatskih komunista, pa čak i stvaranju jugoslavenske federacije u smislu Hebranga sa republičkim vojskama, te ih je otvoreno i pomagao. Srbski su komunisti reagirali i nisu se htjeli pokoriti Staljinu. Nadolazi 1948 g. osuda kominforma. Pada Hebrangova glava, zatvori se pune hrvatskim komunistima, (i antikomunistima, otvara se Goli otok, postavlja se Antu Josipovića, oca Ive Josipovića, današnjeg predsjednika RH, za glavnog upravitelja istoga, mo. Otporaš) i na javu izlazi Goli Otok. Istrani i Dalmatinci su s gnjušanjem ustanovili da su žrtvama postali samo hrvatski komunisti, u dobrom dielu upravo dalmatinci i da su denuncianti bili uglavnom Srbi.

Nastaje problem kod hrvatskih partizana. Vide da se bratstvo i jedinstvo pretvorilo u srbsku egemoniju, kao i u kraljevskoj Jugoslaviji. Istranin i Dalmatinac ne mogu glumitite počinju stradati. Odbacuje ih se sa odgovornijih mjesta i nastoji poslati u njihovu Istru ili Dalmaciju. Srbi se naveliko bahiću kako po svoj Dalmaciji tako i po istri. Vicko Krstulović se mora povlačiti prema Dalmaciji a Vici Buljanu je povjereno igrati se Alkarskog vojvode.

Ideja Jugoslavije ili zajednice Hrvata i Srba, pa ma u kakovom obliku se ona propagirala, je zauviek pokopana u srdcima onih, koji su se za nju u jednom momentu, premda nesviestno, borili.

PARTIZANI ISTRE I DALMACIJE - NA VAMA JE RIEČ

Napravimo bilansu zadnjih 20 godina.
Ne govorimo o našem seljaku, kojemu ogorčiše beogradski diktatori i ono malo života, koji mu da je škrti krš.
Ne govorimo o ribaru, koji uz tegobe noćnog nespavanja mora smoći sredstva da plati porez, da uzdigne djecu i odhrani obitelj.
Govorimo o Tebi, kršni Istrianče i Dalmatinče, koji si pred talijanskim zulumom pobjegao u partizane i doživio "oslobodjenje"; o Tebi, koji i danas služiš Titovu vojsku, i koji se buniš što ne možeš napredovati i prosliediti školovanjem, dok Titovi "drugovi" s onu stranu Drine završavaju pomorske akademije, dolaze na tvoje more, preuzimaju kapetanska mjesta, koja su vjekovima ponosno držali Tvoji djedovi, te Te tako guraju i iztisnjuju iz Tvojeg položaja i kradu Tebi, i to u Tvojoj vlastitoj kući, Tvoj svakidašnji kruh. Govorimo o Tebi, koji moraš slušati "časove" o plivanju od onih koji mora nikada nisu ni vidili, i koji Ti sole pamet kako treba ploviti, Tebi, koji si srastao s morem i cieli svoj život na njemu provodiš.

Pogledaj oko sebe! Koliko je u vojnoj mornarici Istrana i Dalmatinaca medju Tvojim predpostavljenima? Došlo je vrieme, kada Te uvjeravaju da više ni ne znaš što je more! Predji su Ti bili umni morski orlovi; no, pogledaj u Pomorsku Enciklpoediju: radi "bratstva i jedinstva" Tvoje Hrvatsko more je postalo SRBSKIM!
Kralj Krešimir IV. je ponovno nazvao Jadran "našim hrvatskim morem"; Dubrovnik je vjekovima prkosio svim morskim olujama; sjeti se pomorske bitke pod Visom, koju su odnieli Tvoji djedovi; zamisli nadljudske uskočke gusare, koji su stoljećima prkosili Sinjoriji, kao i nekada i Morski Župani sa svojim Neretljanima; - sve, sve Ti to sada moraš zaboraviti, da, svu tu slavnu prošlost od 800 - te godine na ovamo, kada su se Tvoji pradjedovi počeli boriti s tudjincem za svoje more i svoje otoke. Već preko 1150 godina Tvoji predji pišu i mačem i perom hrvatsko ime po morskim valovima i po kršu otoka. Podsjećam Te Tvoje slave, Tvog imena i Tvog mora, kao i Dubrovačkog zvonca, koje je Srbima davalo do znanja, da moraju u predvečerje napustiti gradske miri (zidine).

Mnogi su se od Vas demobilizirali , jer nisu više mogli trpjeti sve te nepravde.

Došao si u civilni život. Niesi li medjutim naišao na sve to isto i u civilu? Opet Srbi "sve i svuda"! Opet moraš biti pokoren tudjincu! Zar zbilja Istranin i Dalmatinac nije više sposoban upravljati svojom lukom, voditi civilnu vlast i upravljati brodom? Zar su samo Srbijanci sposobni imati dvaput veću plaću od Tvoje, voziti se autom, imati vlastite vile, bolje zalogaje, zubatiju ribu, širi pogled i čišći zrak? Krepki potomče nepobjedivih Uskoka, kojima ni sva Venecija nije mogal odoljeti, sada kada Si "oslobodjen" postao Si većim robom, nego li su bili Tvoji predji!

.................

Znam da Te sve to peče, kao i mene, koji se nisam borio pod zastavom "bratstva i jedinstva". Nepravda nas je zbližila i zlo pobratimilo. Bije nas ista prekodrinska ruka.

Ne misli, da Ti prigovaram, što si se borio za to "bratstvo i jedinstvo"; sviestan sam da su Ti ga nametnuli, jer si se borio za svoju Istru i za svoju Dalmaciju, a ne za veliku Srbiju. Sada, kada nas bije ista prekodrinska ruka, protiv koje sam se borio kao Ustaša, a moj brat kao Domobran, zaboravimo prošlost: ja skidam sa čela "U", kao što Ti odbacuješ petokraku, te budimo samo vojnici za HRVATSKU DRŽAVU.

Zovu me reakcijom; a evo sada i Ti reagiraš na sve one nepravde koje nas zajednički biju!

Brat mi je bio Domobran, koji se je borio samo za ovaj svoj krš, ovo naše more, za svoj dom, za koji se danas boriš i Ti, te tako i Ti postaješ Domobran.

Bio sam se ustao proti preko drinskih uljeza, koji su za kraljevske Jugoslavije činili ono, što Tebi danas čine: da, bio sam se ustao za Hrvatsku, kao i Ti danas ustaješ.

Kako vidiš idemo istim putem. Jedno smo, samo što ja živim u ilegalnosti, a Ti u legalnosti, što Ti je u rukama oružje, a ja sam praznih ruku. Šuvaj svoje mjesto, jer će Ti pasti u dužnost veća čast nego meni u obrani naše Hrvatske. Dolazi čas, kada ćeš moći petokraku zamieniti kockastim grbom i postati gospodarem našem moru i našoj Hrvatskoj.

Od danas budimo samo jedno: samo borci za Hrvatsku!

.......................

Eto, uspio sam u cijelosti i u originalu prepisati ovu PORUKU IZMIRENJA ...koja je pisana prije 48 godina; pisana rječnikom Ustaše, rječnikom borca za Hrvatsku, pisana rječnikom onoga koji je ubijao i bio ubijen za HRVATSKU, a to je glavom i petom hrvatski general Vjekoslav Maks Luburić.

Slava svima onima koji su svoje dragocijene živote dali za obranu i u obrani naše zemlje Hrvatske, a ne za ovaj ili onaj politički ili ideološki režim!

Sjetimo se Desetoga Travnja, dana proglašenja Nezavisne Države Hrvatske, NDH 1941 godine! Otporaš.


Prijavi post
Vrh
 Profil Pošalji e-mail  
Citiraj (i odgovori)  
 Naslov: Pisma Vjekoslava Maksa Luburića - generala Drinjanina
PostPostano: čet lis 25, 2012 11:56 
Offline
Site Admin

Pridružen/a: čet ruj 27, 2012 11:12
Postovi: 241
JEDNO VAŽNO PISMO - AKO SAM KRIVAC, MOLIM, OPROST

2. listopada 1.969.

Braći....na koje šaljem !

Bratu Ratimiru Gagri - osobno !

Draga braćo:

Evo, primih kopiju lista upućenog po bratu Rudi Erić, Predsjedniku Vanjskog Fronta, na braću u Australiju na dan 18. 9. 1969., pa kako se spominje moja osoba, pronukan sam dati moje objašnjenje.

Jest, ja sam pisao bratu Srećku Roveru, poslao mu, samo za Njega, fotokopiju mojeg lista bratu Crničkom u vezi brata Šakića, zeta našeg Generala. To sam učinio u najboljoj namjeri, konzultirajući me o mišljenju Njegovom, što je razumljivo u tako važnoj stvari.
Znam, a i imao sam pred očima, da svi mi imademo pravo predlagati, koje pravo se ne može nijekati ni bratu Crničkom. Svaki prijedlog, bilo s koje strane došao, takodjer braća medjusobno imadu pravo i dužnost konzultirati se.
S tim pravom i ja sam se poslužio u momentu, dok sam uputio tu nesretnu fotokopiju bratu Roveru s konsultom. Nikada nisam ni sanjao, a najmanje želio, provocirati neki nesporazum i još manje svadju. Ako sam krivac, molim, oprost, bilo je sve nehotično. U nikom slučaju ja ne bih želio biti uzrokom razdora medju braćom. Mi trebamo sada slogu više nego ikada uz cijenu najvećih žrtava.

Nema dvojbe, sve što je spašeno od onog u Španiji, djelo je u prvom redu brata Crničkog, onda braće Rude Erić, Gagre iz Canade i Prcele. Ja sam takodjer bio konsultiran i dao im moje puno ovlaštenje ukoliko se tiče mojih novčanih uložaka, što može potvrditi brat Prcela. Dakle, svaka im čast i hvala. Da su se stvari poslije toga polagano vukle i vuku, smeta i mene, dočim, mogu shvatiti opravdanje, koje iznosi brat Erić.

Ono, što brat Erić veli, da je brat Rover ponudio vodstvo Odpora Štieru (pukovnik Ivan Štir, mo), vjerujem, da zato ima dokaze, pa i ja sa čudjenjem to primam k znanju. takova nešto brat Rover nikada nije smio učiniti. Jest, mogao se je s tim vrlim rodoljubom posavjetovati, ali ne nešto takova predložiti. Molim, neka mi brat Rover oprosti, ali On je pozvan, da taj svoj korak opozove, te očekujem, da će to učiniti. G. Štier je dobro znao, da brat Rover nije pozvan ponuditi mu takova nešto, pa je i morao odbiti, jer bi i On sam ostao zamazan. A kad se je radilo o moralnom udarcu, onda je On taj dao bratu Roveru, a ne Odporu, tako bar ja shvaćam.

Ta rasprava o imenovanju nije stvar ni jednog nas pojedinca nego Sabora, koji će sve postaviti na svoje mjesto. Ako se pak spominje "OPORUKA", onda se može odnositi odgovornost samo na mene, koji sam imao i imam u ruci sve dokumente o tome. Sad smo došli na osjetljivu "žicu" svega, pa sam pozvan da rešem i moju riječ:

Mnogo se priča i raspravlja o legalnosti i ilegalnosti, te koji su bili ili jesu od braće članova aktivni, što bi sigurno i mene trebalo obuhvatiti. Do sada sam se u listovima (pismima, mo) vrtio oko toga, kao "mačak oko vruće kaše", ali sada trebam govoriti. Prvo svega, dozvoljavam si pitati Vas, što Vi svi skupa znadete o odnosima izmedju mene i Generala? Kakove su nam bile funcije i dužnosti? Ja o tom ne smijem ni neću govoriti, ali Vas podsjećam; recite mi kome se smiju i mogu osteviti potpisani i žigosani dokumenti ubijelo....prazno, da se ih popuni po nahodjenju onog komu su dani, (ovo će za sigurno ostati jedna vječita tajna. Šteta! što se nikada neće saznati koji su to bili pod onim točkicama u bijelom i praznom, mo), dakle, i osuda onom, koji ih je dao? To se ne čini s nikim, pa ni otac sa sinom, ili majka sa djecom. Dakle, izmedju mene i Maksa, moralo je postojati neograničeno povjerenje i kruta potreba, da je On to učinio. Vi znate, da je On bio čovjek neobične inteligencije, pa nije slučaj, da bi meni dao dokumente, koji bi ga mogli svakog časa koštati smrti. Brat Erić veli, da španjolske novine pišu, o čemu se i ja veselim, da je On, to je General, iz malog španjolskog sela, potresao temelje Jugoslavije, pa pitam, dali bi Vi svi mogli dozvoliti, da u tom potresanju imam i ja "barem male" zasluge?

Na razmišljanje, draga braćo!

Sloboda Hrvatskoj! Hrvatska Hrvatom! Slava Vitezu Luburiću!

Vaš Stjepan Fištrović Tugomir - Vuk Biloga.

ps: papiri u ....bjelo o kojima je govora, poslao sam Vama.


Prijavi post
Vrh
 Profil Pošalji e-mail  
Citiraj (i odgovori)  
 Naslov: Pisma Vjekoslava Maksa Luburića - generala Drinjanina
PostPostano: čet lis 25, 2012 11:57 
Offline
Site Admin

Pridružen/a: čet ruj 27, 2012 11:12
Postovi: 241
ZA POGLAVNIKA I DOM SPREMNI !

HRVATSKI NARODNI ODPOR
ured Glavnog Tajnika
br. 01167
prosinac 1953.


Dragi brate !

Radi nastalih promjena i reorganizacije posla molim Vas, da bi me u radu pomogli pridržavajući se sliedećih točaka:

1. Moja nova adresa jest ovo: (to je adresa generala Drinjanina gdje je živio odmah poslije jesenskog vjemčanja 1953 god., mo)

Roberto Campos Caballer,
Apartado 979
Valencia, Espana

2. Nije potrebno stavljati nikakovo drugo ime, nadimak, oznaku, čin, ustanovu itd. Samo i jedino kao gore. Svako drugo ime samo otežčava rukovodenje pošte, posebno one preporučene. Osim toga i nehotice odajemo kretanje naše pošte i naše veze.

3. Svaku novčanu pošiljku treba slati zračnom poštom i preporučeno i pomogućnosti u čeku. Ček uvjek treba glasiti samo na ime ROBERTO CAMPOS CABALLER, i ništa drugo. Svako drugo ime otežčava promjenu. Ako je manja svota ili se nema mogućnosti slanja preko Banke, tada je uputno staviti novac u plavi papir, staviti unutar pisma, čvrsto zaliepiti kuvertu, i uvjek preporučeno slati. U popratnom pismu napisati u koju svrhu se šalju novci i kuda treba poslati potvrdi.

(Ovdje treba nadodati ili spomenuti piskaranje Udbinog novinara i piskarala Đorđa Ličine i drugih kako su upotrijebili ovu generalovu izreku u svojim Feljtonima, osobito Pero Zlatar u svojim tri (3) knjigama META JE POGLAVNIK, gdje spominje: braćo, ženi se Maks Luburić. Šaljite novce ali ne manje od deset dolara. Ovim i ovakovim piskaranjima se je Hrvatima prao mozak. zato je danas naše hrvatsko vrijeme da iznosimo našu hrvatsku ISTINU Zato ja iznosim ova Maksova pisma preko kojih će se mnoge istine saznati, kao i ova gdje general isplicito govori da se označi u koju svrhu je novac poslat, kako bi on, Maks, mogao pošaljitelju poslati potvrdu i zahvaliti mu se. Bilo je tu više svrha za koje se se novci prikupljali: Hrvatski invalidu po raznim logorima, hrvatske udovice sa djecom po raznim logorima, novine i časopisi, knjižica ili knjiga "DRINA", itd., mo)

4. Svu poštu, suradnju, reklamacije i narudžbe za "DRINU" treba slati na adresu kao gore, ako to Vi šaljete, ili pak netko, koga Vi dobro poznate i smatrate potrebnim, da mi se javi. Sva ta pošta i tako mora biti meni osobno poslata, jer taj dio posla vršim. Slati, dakle, izravno, jer uštedimo na vremenu i radu.

5. Kada nam se treba javiti netko, koga osobno i dobro poznate, ili se radi o široj masi, tada neka se jave na našu adresu šire poznatu, a to je:
"DRINA" APARTADO 5024. MADRID, ESPANA.

6. U KOLIKO NETKO TVRDI, DA NIJE PRIMIO ODGOVORA, PRIGOVORA POSLOVANJU "DRINE", nije dobio potvrdu na poslate novce, nije mu želji udovoljeno, nije dobio "DRINE", ili je pak promjenio adresu, tada mi to javite, da mogu stvar ispitati. Kraj je godine i želimo, kao i lanjske godine, izvršiti pregled našega rada. Mnogo posla, ljudi su isto netočni, težka su vremena, pa je lako moguće, da ima i propusta na našoj strani. Bit ću zahvalan za svaku objavu u tom pravcu.

7. Zahvalan bi bio svima, da mi jave: kada su primili "DRINU" br. 9-10 jer je vevjerovatno, da su jedni dobili, drugi ne. Možda da je negdje zapelo, javite nam to odmah s točnim danom primitka i eventualnu promjenu adrese, opaske s obzirom na naš okružni list o promjeni u "DRINI" itd.

"DRINA" br. 11-12 (Božić i Nova Godina), u punom je poslu i izlazi za koji dan na preko 100 stranica. To je naš odgovor na glasine neprijatelja o "crkavanju DRINE".

Prilažem moju Zahvalu na čestitkama za vjenčanje i Božićnu i Novogodišnju čestitku s molbom, da to uručite onima, koji su preko Vas te čestitke poslai, podpisali itd. Toliki je broj (preko 1.000) stiglih pozdrava i čestitaka, da je upravo nemoguće svakom posebno odgovoriti i zahvaliti mu se. Braća će shvatiti.

Uz naš vojnički pozdrav,

Za Poglavnika i Dom Spremni!

general Drinjanin.


Prijavi post
Vrh
 Profil Pošalji e-mail  
Citiraj (i odgovori)  
 Naslov: Pisma Vjekoslava Maksa Luburića - generala Drinjanina
PostPostano: čet lis 25, 2012 12:00 
Offline
Site Admin

Pridružen/a: čet ruj 27, 2012 11:12
Postovi: 241
PISMO DRAGOM GENERALU

Mile Biljak
423 Euclid Ave
Toronto 4, Ont.
Canada

Glavnom Zapovjedniku HOS/a
Brati Generalu Drinjaninu!
Valencia Espana.


Dragi Generale !

Evo da Vas obavijestim, da sam došao di jednog malog sukoba, sa Vašim prestavnikom za Kanadu, sa Gagrom. A ovi je sukob, čudne naravi kojeg ni ja sam ne shvaćam zašto? Da Vam objesnim: Ja sam slikao sa još mnogo drugih slikara, našu Nacionalnu Zastavu, ispred Općinske-Zgrade; na dan našeg Nacionalnog Blagdana 10 Travnja; a ista se je postavila na dan kada se je slavilo, to jest 16 Travnja 1966.

(Često puta se je dešavalo da su nepolitički aktivni Hrvati slikali hrvatska nacionalna obilježja, koja su, s teškim naporom političkih aktivnih Hrvata, stavljena na državne, općonske i federalne zgrade. Tada bi zainteresirani Hrvati slikali, u ovom slučaju našu hrvatsku zastavu, izgradili slike kao neka vrst razglednica i prodavali, a novac u svoj džep trpali, bez da bi organizaciji išta dali. To se je dešavalo u Parizu, i bio sam osobno protiv toga da netko sa strane ubire plodove rada drugih, a novac u svoj džep tripa. To se desilo u Los Angelesu i u San Franciscu kada je gradonačelnik South San Francisca Al Acosta proglasio grad CROATIAN WEEK - HRVATSKI TJEDAN. Zastave su bili poredane tako da je bila jedna hrvatska a do nje američka zastava, s jedne i s druge strane ulice. Divota i ljepota bila je to vidjeti! Za slučaj u Torontu ne znam da li je bio isti; pa ako jest, onda to objašnjava sadržaj ovog pisma. Mo)

Pa kako sam ja priličito spreman da rukujem aparatom, i tako su mi slike dovoljno lijepe: pa onda Gagro, kada je vidio da su slike bolje nego ičije, on je htio da mi kupi moj film, i da umnoži za promidžbu. Jasna stvar da sam se je našo uvrijedjen, zašto će on od mene slike, odnosno film, da kupuje? Može biti da smatra da sam ja neki "Grk" ili naznam šta? Barem tako mi je dao znati!

Onda kada sam ja vidio kakvovo mišljenje ima o meni jasna stvar da sam, uzeo drugčiji stav na prema Gagri, i njegovu načinu postupanja, prema meni. I nisam mu htio da dam film, nego sam sam dao izraditi jednu 1000 komada, i iste stavio u promet sa cijenom koliko je mene koštao svaki komad, to jest 50 centi od dolara, slike su u bojama. dao sam jih zato neka se širi naša Nacionalna promidžba, da se vidi da postoje Hrvati, u Kanadi, i da se bave sa Nacionalnim Radom!

Pa Gagro mi se stao da prijeti, sa nekom čudnom "vlasti". I eto tako smo se nas dva za sada razišli. A mogu da Vam naglasim da je Gagro mene gledo od prvoga dana sa nekim čudnim nepovijerenjem, i da se je strašno od mene ogradjivao, sa nekom čudnom "umišljenosti". kako sam već naglasio kao da sam ja neki stranac, a ne Hrvat.. daklem ja sam se malo privario u Vašemu Glavnomu Povjereniku, Gagri. Nije ono što sam ja očekivao! Valda se boji za neku čudnu čast? Ili je šta drugo posrijedi?

Nebi htio dame Vi Generale, krivo shvatite, ja moram biti na prema Vama iskren: pošto znam komu pišem i tko ste Vi Generale: Vi ste za mene i sve hrvatske vojnike naš Simbol, sa kojim se mi svi ponosimo! Ja Vam nisam dovoljno poznat: ali se možete da raspitate za mene, kod Vaših najbližih suradnika, Envera (Mehmedagića, mo), i Dinka Šakića, i Franje Vukoje, koji je služio jedno vrijeme sa menom u 16 Ustačkom Zdrugu, u Derventi. A ja sam bio sa našim Venturom Baljkom, u Liki, mislim da je dovoljna iskaznica, a završio Častničku Školu u Njemačkoj. Malo mi je teško kada se ja moram da ispovijedam, poslije toliko godina moje Nacionalne - Borbe za našu Domovinu Hrvatsku!

Molim Vas da reknete Vašem Povijereniku Gagri, da se vlada malo bolje jer ovako samo može da škodi a ne nikako da koristi. Imao bi još koje šta da Vam o ovome slučaju pišem, ali neću da Vas zamaram pošto mi je vrlo dobro poznato da ste i preveć zauzet sa našim Nacionalnim-Radom! Samo bi htio da naglasim da date opomenu Gagri. Ja sam oni pravi Ustaša, i muško od pete do glave, pa mi je malo tečko kada vidim da me moji gledaju sa ovakovim pogledom. Ja neću nikakove časti niti priznanja od nikoga za ništa, samo bi htio da radim i pomognem onoliko koliko ja znadem i mogu. Ali sam vidio da mi nisu vrata otvorena u krugu, kod Gagre. A ja se nisam nikada nikome molio niti ću se da molim, a još manje onome koga je nepoznam.

Vama svaka čast! Mogu da Vam iskreno kažem da ću samo Vađu zapovijed za izvršim i ničiju više. Daklem stojim na Vaše raspolaganju brate Generale, Vi zapovijedajte a ja ću da izvršim Vaše sve naloge. Pošto sam uvjeren da će biti samo Nacionalni!

Evo Vam šaljem jednu sliku u bojama, a drugih za klišeje, a ukoliko Vi to smatrate za potrebon?

Mislo sam Vam poslati malo novca za tisak, ali nisam u mogućnosti za sada, ali će biti i još dana ako bog dade zdravlje. A da Vam budem iskren zašto nisam mogao da Vam pošaljem, razlog je ovaj, ja ću poslati 30 dolara, za našu novinu "Hrvatski narod" (kojeg je uređivao bojnik Josip Biošić. Naslov ove novine je kasnije izmijenjen u "Hrvatsko Pravo". Ime se izmijenilo ali urednik je ostao isti, mo) pošto ja dobro poznam sve osobe koji predvode, reorganizacija HOP-a, svi su pravi i pošteni Hrvati i Ustaše!
Daklem zaslužuju svaku pomoć i suradnju, od svih poštenih Hrvata! Tako da se jedan put za uvijeke rešimo mutikaše Hefera, isličnih njemu. Pa sam rekao ovako naš General već ima u svojim rukama štampariju, i velim ili mu ja poslao 30 dolara ili ne ona će isto da hoda kako hoda. (novina OBRANA i časopis DRINA. Mngo su ovako mislili i postupali kao ovaj Mile Biljak, mo) A za sve naše koji su novi njima trijeba dati svaku podršku, samo da se rešimo "kralja" Hefera! Mislim da će Te mi i Vi dati za pravo?

Daklem kako sam naglasio ja sam spreman da suradjujem sa ODPOROM: samo, ako me se gleda kao poštenoga borca i ustašu, u krugu ODPORA!

Sa ovim ću da završim moje pismo, te Vas srdačno pozdravljam sa našim Hrvatskim Ustaškim pozdravom, Hrvatska iznad svega!

Slava neumrlom POGLAVNIKU! I svim onima koji dadoše svoje živote na Oltar Domovine Hrvatske!

Smrt izdajicama naše nacionalne Hrvatske Borbe!

Smrt svakoj Jugoslaviji, kakove boje bila da bila!

Živio Hrvatski Narod!

Živila Hrvatska Vojska, i naš General Drinjanin!

Bog i Hrvati!

Za Dom Spremni! Vaš Ustaša Častnik HOS-a. M. Biljak

Toronto 31 Svibnja 1966.


Prijavi post
Vrh
 Profil Pošalji e-mail  
Citiraj (i odgovori)  
 Naslov: Pisma Vjekoslava Maksa Luburića - generala Drinjanina
PostPostano: čet lis 25, 2012 12:02 
Offline
Site Admin

Pridružen/a: čet ruj 27, 2012 11:12
Postovi: 241
---------
HRVATSKI NARODNI ODPOR
Ured Glavnog Tajnika
29.9.1960.

Br. R. Gagro
Toronto

Dragi brate :

Drago mi je bilo, kada sam primio Tvoje posmo, kao i priloge, a i pozdrave Tvoje i ostalr braće. Pa neljuti se, što uvjek ne odgovaram, jer nestignem. Pa ipak mislim na sve Vas i molim Te, reci askeriji (turska riječ a znači vojnik, vojska, vojnici, mo), da ih sve pozdravljam, i da ih se sjećam, i da sam onaj stari Maks. Ali, eto, nevolim Ti piskarati, a ubi me mašina. imam sigurno 300 pisama za odgovoriti i odgovoriti ću, ali ne odmah.

Nadam se da ste primili "DRINU" (Ovo ću podvući, jer nije u pismu. General govori o Prvoj "DRINI" poslije Poglavnikove smrti, TEMELJNA NAČELA I DUŽNOSTI HRVATSKIH BORACA U EMIGRACIJI. Evo šta general kaže na strani 9:Ova DRINA je tiskana točna na Desetog Travnja 1960. u 25 tisuća primjeraka " Desetog travnja 1960 g. tiskali smo tu posebnu drinu u 25 tisuća primjeraka, takorekuć razbacalije u domovini i u emigraciji, s ciljem da stigne u ruke starih i mladih boraca. Nismo mogli djelovati u ime Ustaških Načela, jer niti je bio već vodje, niti je bilo Pokreta, a niti izgleda da bi se našlo neko drugo riješenje. Nismo mogli niti kao "bivši vojnici" djelovati, jer se ne osjećamo bivšim vojnicima. Nestankom NDH nije prestala obveza hrvatskih vojnika prema njoj. Obveza vojnika ne prestaje nego u grobu, a činjenica da je srbokomunizam zavladao našim teretorijem nas ne oslobadja, nego nas obvezuje...", mo).

Ona mora biti putokaz i polazna točka, a ne definitivni program. Treba se znati prid svitom predstaviti sa programom, kojega svit može prihvatiti.

Pokrenuo sam Vuteza Pjanića. Vukić (Ante, poručnik HOS-a, velebitski Vuk, kako se je sam predstavljao, mo) mi je pisao, i za po godina sva će stara garda biti u prvim redovima, kao i uvjek. U to sam siguran. Sa svih strana dobivam pisma i mnogi iz HOP-a hoće da izidju, medjutim to nije potrebno, nego neka u HOP-u, Jelićevom i ostalim društvima povezuju borce i tako stvorimo slogu boraca, jer Hrvatska će ih sve trebati. Čim dodje čas odmah će biti sloge medju malim ljudima i borcima, ali se je bojati velikh i njihovih ambicija.

Vlado mi je satima govorio o Tebi i Tvojima. Rekao mi je kako si ga vozio u Ottawu (glavni grad Canade, mo) po sniegu, te kako si najviše žrtvovao sa sakupljanjem novca za platiti Vladi put u Evropu. Prišao mi je mnogo detalja i ja Ti zaista na svemu čestitam, i ponosim se na Tebe. Molim Te, da i svoj ostaloj braći kažeš isto, jer znam i iz novina, i iz pisama a i od Vlade kakvi ste, šta ste sve učinili u najteža doba. Ja se nisam mogao boriti protiv Poglavnika, pa sam zašutio, jer nisam htio ni šije sageti. Znač kako smo ono nekada gangali: bojimo se malo Boga pa više nikoga.... Cieniti da, voliti da, bojati se ne, to nije u našem stilu. Pa kako vele: prezkurac......

Pozdravi Šolu. Povraćam Ti pismo. Hefer piše jedno, ali radi drugo, i svaki dan je sve više starih boraca, koji tjeraju, a sve više neboraca, uljeza i baba, što vode našu stvar. Varaju ljude sa lokalpatriotizmom, i neki moji stari prijatelji, Ličani, poslali mi pismo, gdje Marković piše, da biva sada su Ličani na vlasti....a Hefer da je lički zet i da tamo vlada Došenka. To piše Matković (Ante Marković u to doba bio urednik novine "HRVATSKA", mo) iz Buenos Airesa i on tamo valada. A Amdrija i Maks su izrodi. Nepošteno je, šta se čini. Heferu sam poslao pukovnika Štira, jer su zemljaci, i razgovarali su ali Hefer tamo niša neznači, nego ona stara klapa, kojom vlada Višnja, (Poglavnikova kćer, mo) Markovići i družina. Višnju zovu "SVEVIŠNJA". Mene žene neće voditi, ja sam to davno rekao u "DRINI".

Prilažem Ti pismo Vukića Pjaniću. Upotrebite ga u "GLASU" (novina "GLAS DOMOVINE" koju je uređivao Srećko Tomić u Torontu. Članak ISTI RAŠIN ZA SVE kojeg je general pisao za prosinac 1960., je opis ozbiljan, pun dogodovština iz doba rata NDH, pun vizija i savjeta; malo podugačak, pune četeri stranice novinskog formata, jednom riječu: politička Biblija, mo) ovako: jedna grupa časnika, ustaša i domobrana, uputila je poziv Vitezu pjaniću, da ga stavi na čelo Odporaša itd., i da se stari borci okupljaju, a novodošli, koji traže hrvatsku slogu, da se u masama priključuju.

Nastojte stvoriti veze sa Kanadskim pokrajinama, i neka stvore GRUPE ODPORA , ili Povjereništva, pa izdajte rezoluciju, i naka imadne vanstranački karakter, skupa sa Nosićem i ostalima, jer se valja povezivati sa svima.

Nastojte povezati ljude oko "GLASA D." a ja ću pisati Vladi i družini, da vas pomognu. Ja spremam jedan članak, koji će imati naslov: "ISTI ARŠIN ZA SVE" i bit će kao onaj od prije.

"Nova Hrvatska" (novina koju je uređivao Jakša Kušan u Londonu, mo) ima mnogo uspjeha medju novodošlima, pa neka ih, kao i svih, koji su za Državu jasno i glasno. Ima medju njima ustašije, dobrih boraca, ali idu svojim putem. I neka se radi, pa glavno je, da se jednom svi nadjemo u borbi. Bez borbe nema slobode, a može se i sutra dogoditi da se ide. Oni mene priznaju (skupina oko novine NOVA HRVATSKA, mo) kao vojničkog zapovjednika, a ako oni žele stvarati svoju političku grupu, neka ih.

Mogu Ti kazati da i Draganović priznaje, da sam ja pozvan za vojničku stvar. To mi je osobno rekao. Branko Jelić isto, i to mi osobno piše, i kaže da on sa njima neće praviti sporazuma, ako ja nisam tamo. Većina starih boraca će sa Odporom, pa treba nastojati na pametan način privući mlade, novodošle, koji ne misle kao mi. Zato valja ostaviti vrata otvorena svima, a posebno mladosti koja se interesira.

Dobivam masu pisama i ljudi čestitaju na članku u G. Domovine. Pa ja ću Vama od vremena do vremena napisati. Možete najaviti, da se sprema članak "Isti aršin za sve" gdje će biti materijala kojeg nitko nezna osim mene.

Pozdravi sve. A Tebe i Tvoje grli odani Maks.

Napomena:
Imam brojeve GLAS DOMOVINE 1,2,3,4,5,6,7,8,9 i koliko me pomćenje drži više ih nije bilo. U ovim brojevima je general pisao. G.Domovine je u to vrijeme bio sastavni dio HNO, pošto DRINA nije izlazila redovito, a novina OBRANA je tek počela 1 siječnja 1963., mo)


Prijavi post
Vrh
 Profil Pošalji e-mail  
Citiraj (i odgovori)  
Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 393 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 20  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]


Online

Trenutno korisnika/ca: / i 0 gostiju.


Možeš započinjati nove teme.
Možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Traži:
Forum(o)Bir:  
cron

Izradi moj besplatni forum! · php-BB© · Internationalization Project · Prijavi zloporabu · Uvjeti Korištenja/Zaštita Privatnosti
© Forums-Free.com 2009